chrome firefox opera safari iexplorer

У Пирогові завершується фестивальний сезон

08 жовтня 2012 о 11:40

Фестивальний сезон у Пирогові завершуиться феєричним  дійством   — Святом Покрови! Свято розпочнеться 14 жовтня об 11-00 зі  Святкової літургії  в церкві Св. Покрови, повідомили УНН у прес-службі КМДА.

Після літургії на експозиції «Карпати»  відбудеться відкриття нового інтер'єру хати з с. Сімерки.

Біля церкви  відбудеться традиційний покровський  ярмарок народних майстрів, які ознайомлять з   святковою  атрибутикою,  з виставками ікон та виробів з кукурудзи.

Гостей розважатимуть різноманітними конкурсами, виступами  кобзарів та лірників,  парубоцькими забавами у виконанні «СУМу» та «Пласту», закарпатськими піснями у виконанні народного колективу  з с. Сімерки.

Довідка УНН: Покрова Пресвятої Богородиці — християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути