chrome firefox opera safari iexplorer

Від цих вихідних в Україні починається фестивальний сезон

23 червня 2011 о 13:06

Попри непевну долю окремих фестивалів («Артполе», «Мазепа–фест», «Свірж»), цей рух в Україні все ж триває. Здавалось би, що перед Євро–2012 у нашій державі мають скластися якомога сприятливіші умови для літніх забав, адже це одна з найістотніших складових туризму. Проте влада не надто переймається цим питанням. Тому на фестивальній мапі України «білими плямами» залишаються східні землі, попри спроби «Артполя» чи виїзної «Країни мрій» прижитися там. Зважаючи на актуальність питання, «УМ» склала перелік найгучніших фестивальних подій літа.

«Країна мрій», 25—26 червня

Восьмий рік поспіль на київському Співочому полі під стінами Лаври пройде найпопулярніший український етнофестиваль. Елементи цього проекту незмінні: Алея майстрів, конкурс вишиванок, козацькі розваги, кобзарська майстерня і книжковий ярмарок, на котрому, щоправда, вперше пригощатимуть слухачів фірмовими юшками письменники: серед них — Оксана Забужко, Василь Шкляр, брати Капранови. Традиційні майстер–класи танців проведуть «Добрі Люди», «Буття», «Рожаниця» (українські), «ТопОркестра» (молдавські), Осман Джемілє та його ансамбль (татарські), «Хореа Козацька» (середньовічні).

Осердям фестивалю стане Вечірня сцена, де з відомих широкому загалу будуть львів’яни «Бурдон» та Олег Скрипка із джаз–бендом «Забава». Решта стануть відкриттям: «Камо Грядеши» (Україна), «Осиміра» (Білорусь), Electric Bazar Cie (Франція), De Temps Antan (Канада), «Ят–ха» (Республіка Тува) і Hazmat Modine (США).

Вхід: на 1 день — 50 грн., на 2 дні — 80 грн. Вхід для дітей до 12 років та пенсіонерів — вільний.

U.Rock, 24—27 червня

40 хвилин їзди від Одеси до Затоки — і ми на VI Міжнародному фестивалі U.Rock на березі Чорного моря. Організатори обіцяють цілий калейдоскоп мистецтв: музика — фанк, ска, рок, регі; література — вірші й проза; арт — виставки живописців, графіків, перфомерів, фотографів. Після того як відвідувачі вдовольняться виступами хед–лайнерів фестивалю (це «Оратанія», «Мандариновий рай», «Русичі», Оt Vinta, ТНМК, The Toobes), можна насолодитися морем, золотим піском і нічними переглядами фільмів.

Вхід: вільний.

«Трипільське коло», 30 червня — 3 липня

«Увага! Територія вільна від вживання тютюну, алкоголю та будь–яких наркотиків», — наголошують організатори IV Міжнародного еко–культурного фестивалю «Трипільське Коло. 2011. Повітря», що традиційно проходить під Києвом на полях Ржищева.

На фестивалі пануватиме якісна музика, здорова їжа і жменя всіляких екозабавок для дорослих. Одна з них — будівництво глиняної хати під солом’яним дахом. Розважатимуть гостей Трипільського краю Sziget, гурт Besh o Drom (Угорщина), які вперше приїдуть в Україну, чарівна «Крихітка» (на неї фестери чекали ще минулого року, та тоді солістка гурту Каша Сальцова не змогла приїхати через хворобу), емоційно–ліричний «Бумбокс», містично–медитативна «Атмасфера», готично–патріотична «Тінь Сонця», космічна Катя Chilly, а також Rokash (Білорусь), Aniko Dolidze Project (Грузія — Україна) і Shopping Hour (Сербія — Україна). Усі пісні, мистецькі акції, творчі вечори і театральні вистави будуть присвячені повітрю, четвертій стихії «Кола». До цього тут вшановували землю, воду і вогонь. Наступного року організатори планують влаштувати парад чотирьох стихій.

Вхід: 90—130 грн., дитячі — від 30 до 50 грн.

Фестиваль керамістів «Здвиг», 27 червня — 3 липня

Відомо, що в селі Опішня на Полтавщині живуть найкращі гончарі в Україні. Місцеві майстри на тиждень запрошують звідусіль керамістів, щоб поділитися досвідом як виробництва, так і науковими розробками та зайнятися популяризацією гончарської спадщини. У рамках «Здвигу» пройде ІІІ Міжнародний фестиваль–ярмарок «Гончарський Всесвіт в Україні–2011».

Вхід: вільний.

«Фортмісія», 1—3 липня

«Фортмісія» особлива тим, що проходить на кордоні з Польщею, у селі Поповичі Мостиського району на Львівщині, де збереглися залишки військового форту, мережа підземних ходів і укріплень iз часів Першої світової війни.

За музичне наповнення фесту відповідатимуть гурти «Оратанія», «Анна», «Мертвий півень», «Абу–Касимові капці», «Перкалаба», «Гайдамаки», Shokolad та гості з Польщі — Big Fat Mama і Let Me Introduce You To The End. На літературній сцені слово матимуть Олександр Ірванець, Остап Сливинський, Іван Малкович, Петро Мідянка, Олег Лишега, Олена Заславська (до речі, після «Країни мрій» це другий фестиваль, який настільки активно працює у сфері літератури). Арт–проектами керуватиме львівський художник Влодко Кауфман: тут свої інсталяції та перформанси покажуть Володимир Топій, Мирослав Вайда, Сергій Якунін, поляки Ярослав Козиря, Ярослав Першко та Яцек Ягельський, які уже працювали з львівськими мистецькими інституціями; арт–групи «Тотем» і «Кома», фотоклуб «Ч.Б/5×5» та інші.

Вхід: вільний.

«Артполе», 12—16 липня

Колись це були «Шешори» у Шешорах, потім «Шешори» у Воробіївці, пізніше «Артполе» у Воробіївці. Тепер фестиваль знову повернулися на Захід, у Карпати.

У селі Уніж Городенківського району на Івано–Франківщині упродовж тижня бавитимуться на повну. На «Артполе» приїжджають не так заради концертів (хоча вони завжди на високому рівні), як за атмосферою — вільною і максимально творчою. Креативний дух цьогоріч підтримуватимуть Павло Нечитайло з гурту «Пропала грамота», Сергій Жадан, «Гайдамаки», «Зірка + Бадьян СС», Dva (Чехія), «ДахаБраха», «Перкалаба» та багато інших.

Вхід: 150—220 грн.

«Тарас Бульба», 15—17 липня

У Дубне Рівненської області на три дні з’їдуться рокери та металісти з усієї України. Фішка «Тараса Бульби» у тому, що впродовж кількох місяців у всіх великих містах проходять конкурси, на яких відбирають майбутніх учасників фесту. Це стартовий майданчик для молодих колективів. Завершальний етап змагань відбувається 15—17 липня у Дубному, де музиканти борються за звання найкращих рокерів України. Хто зі «свіжої крові» надриватиме свої голосові зв’язки на «Бульбі» — ще не відомо. Знаємо лише те, що привітає їх минулорічна лауреатка фестивалю — «Гапочка».

Вхід: вільний.

«Підкамінь», 22—24 липня

З весни ходять чутки, що етнофестивалю «Підкамінь» не буде. Проте керманичі дійства запевнили «УМ», що все гаразд, захід відбудеться, як завжди, наприкінці липня. Тож на полі у селі Підкамінь Бродівського району Львівської області перший день фестивалю буде роковий, другий — етно, а третій — фольковий. Щодо хедлайнерів, то наразі ведуться переговори з «Кому Вниз» та ВВ, зазначив прес–секретар «Підкаменя» Володимир Булишин.

Вхід: вільний.

«Славське–рок», 29—31 липня

Програма цієї забави ще не сформована остаточно — в інтернеті досі триває голосування за молодих виконавців. Щодо хедлайнерів, то тут очікують «Гайдамаків» та «Піккардійську терцію». Паралельно музичній у Славську потужно представлені ще кілька програм: спортивна (велотури, кінні прогулянки по горах, а також на квадроциклах і джипах), екологічна та мистецька (майстер–класи з гончарства, татуювання, виготовлення сувенірів).

Вхід: 100 грн.

«Жнива», 5—7 серпня

Фестиваль проходитиме в Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові під Києвом. Він буде цікавий насамперед тим, хто любить і шанує народну культуру, але не має змоги жити згідно зі звичаями. Отож фольклористи продемонструють обряд жнив: молотитимуть зерно, виготовлятимуть борошно жорнами, випікатимуть хліб, обідатимуть у полі, а на вихідні влаштують традиційне весілля — з усіма нюансами. На «Жнивах» буде все, чого народна українська душа забажає: майстер–класи з ковальства, соломоплетіння, гончарства, вишивки, писанкарства, етнодискотеки, вуличні танці, співи, гойдання на човнах–гойдалках і нічний кіноклуб.

Вхід: вартість квитків уточнюється.

«Захід», 19—21 серпня

Західна Україна багата на різні творчі імпрези. Одна з них відбудеться на аеродромі Цунів Городоцького району. Тут публіку розважатимуть Ot Vinta, «Роллікс», «Фліт», «Димна суміш», «Гуцул Каліпсо», Zapaska, Lюк, «Кораллі», «Квадраджесіма», «Мертвий півень» та багато інших.

Вхід: вільний.

Реквієм за Мазепою

Дев’ять років у Полтаві проходив рок–фестиваль «Мазепа–фест». Його організатори неодноразово порушували питання про брак грошей і відсутність підтримки місцевої влади у проведені найпопулярнішого дійства Полтави. Проте, незважаючи на всі палки в колеса, фестиваль щоразу успішно проходив. Цього року над заходом знову висить дамоклів меч. Засновник «Мазепа–фест» нардеп Микола Кульчицький заявив, що на повноцінне проведення не вистачає коштів. «Потрібно 200 тис. грн. У попередні роки Міністерство культури надавало хоча би часткову підтримку таким заходам, але тепер, очевидно, пріоритети змінилися», — зазначає він. Якщо гроші знайдуть, то повноцінний «Мазепа–фест» відбудеться у другі вихідні вересня. Якщо ні, тоді захід проведуть у скороченому варіанті: буде лише День кіно і День театру, на музикантах і літераторах зекономлять.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути