За офіційними даними, річна випічка хліба в Україні становить 1,7 млн тонн — трохи більше 100 грамів на людину в добу. За даними експертів, реальне споживання хліба в Україні більш ніж у два рази вище — просто неефективне держрегулювання все більше заганяє хлебопекарів у «тінь».
Про це в своїй статті для ZN.UA пише оглядач аграрного ринку Володимир Чопенко.
Автор нагадує, що якщо на початку 2010 року, за офіційною статистикою, працювало 2010 підприємств хлібопекарської галузі, то зараз звітують про виробництво близько 800. У той же час, виробництво хліба за цей період за статистикою скоротилося всього на 1-2% і склало 1,7 млн тонн.
«1,7 млн тонн — це трохи більше 100 грамів на добу. У продовольчому кошику норма хліба розрахована на рівні 277 грамів ... Відштовхуючись від згаданих 277 грамів (в залежності від віку та професійних категорій) і населення України, виходимо на річне виробництво хліба в обсязі 5,1 млн тонн, або 110 кілограмів на душу», — зазначив автор.
У той же час, пише оглядач, істина знаходиться посередині. Аналітики компанії «ПроАгро» сходяться на 4,2 млн тонн. Віднявши той обсяг, який випікає населення — майже 400 тис. тонн, залишається 3,8 млн тонн. Мінус дані Держстату — 1,7 млн і маємо 2,1 млн тонн, які не враховують державні обліковці. Таким чином, їх реалізують у «тіні».
За різними оцінками експертів, в Україні кількість «тіньових» підприємств, що випікають понад тисячі тонн хліба на рік, становить приблизно 3,5 тис. проти 800 легальних.
Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Володимира Чопенка «Хліб під ціновим арештом».