chrome firefox opera safari iexplorer

Побачила світ книга польського історик Даріуша Домбровського «Польща і Закарпаття: 1938—1939»

09 листопада 2012 о 13:30

У видавництві «Темпора» побачила світ книга польського історик Даріуша Домбровського "Польща і Закарпаття: 1938—1939".

Пропонована монографія Даріуша Домбровського — це системний аналіз політики Польщі щодо Закарпаття у складі Чехословаччини у 1938–1939 рр. Автор докладно описує вимір міжнародних відносин, геополітичні схеми, а також польські диверсійні акції. Аналіз ґрунтується на архівних джерелах та свідченнях безпосередніх учасників подій. Книга розрахована на істориків, політологів, усіх, кого зацікавить запропонована тематика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 1941-го із Закарпаття до СРСР втекло 10 тисяч селян

«...1938 рік став важливою датою в історії Чехословаччини та Підкарпатської Русі, яка у той період перебувала в її кордонах. Події на міжнародній арені викликали потребу зміни статусу східного регіону держави. Запровадження автономії краю саме у 1938 році суттєво відбилося на майбутньому цього краю, еліти якого політично прагнули незалежності від Праги...»

«...Позиція Праги трактувалася у Варшаві як співпраця з більшовиками. У Варшаві вважали, що Закарпаття є своєрідною заставою Чехословаччини, яку у разі падіння більшовиків необхідно передати Москві...»

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Некатегоризовано

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути