chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні до Києва привезуть чудотворну Почаївську ікону Божої Матері

07 листопада 2012 о 09:00

У середу, 7 листопада, до Десятинної церкви у Києві (вул. Володимирська, 2) прибуде одна з головних святинь Свято-Успенської Почаївської лаври – чудотворна Почаївська ікона Божої Матері.

Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу церкви.

Урочиста зустріч ікони відбудеться о 16:00. Святий образ перебуватиме у Десятинній церкві до 19 листопада.

Чудотворна Почаївська ікона Богородиці не часто покидає стіни рідної обителі. Безліч прочан з усього світу щороку їдуть до Почаївської лаври у Тернопільську область, щоб з молитвою поклонитися саме цій чудотворній іконі, від якої ось вже більше 400 років відбуваються чудеса.

Вона знаходиться в іконостасі Успенського собору лаври над Царськими вратами, в зіркоподібному, сяючому різнокольоровим камінням кіоті. Лише раз на день під час акафісту ікону спускають на двох стрічках для поклоніння віруючим.

У 1559 році цей образ Божої Матері подарував місцевій поміщиці Ганні Гойській грецький митрополит Неофіт.

Після того, як від цієї ікони отримав зір сліпонароджений брат Ганни Пилип, вона дізналась про чудодійну силу цього образу і в 1597 році передала цю святиню Почаївському монастирю разом зі всіма своїми землями.

Ця ікона писана у візантійському стилі на невеликій липовій дошці (її розміри 30×23 см). На ній представлено поясне зображення Богородиці, що ніжно прихилила свій лик до Немовля Христа, якого тримає на правій руці. У іншій руці Вона тримає плат, яким прикриває ніжки благословляючого Богонемовля. На полях ікони є невеликі зображення святих: пророка Іллі, мученика Міни, первомученика Стефана, преподобного Авраамія, великомучениць Катерини, Парасковії та святої Ірини. У 1869 році ікону прикрасили золотою ризою, посипаною дорогоцінним камінням, і вставили у зіркоподібний кіот, промені якого виложені перлами і смарагдами.

Почаївська ікона Божої Матері вже перебувала у Десятинній церкві у січні цього року. Багато віруючих тоді отримало сцілення від ікони, навіть прозрів сліпий 13-річний хлопчик.

За багатьма проханнямі прочан, 7 листопада святий образ знову привезуть у Київ.

Кожного дня о 09:00, 13:00 та 18:00 у Десятинній церкві буде звершуватися акафіст Почаївській іконі Божої Матері, а у інший час відбуватимуться молебни на замовлення. Святиня пробуде у храмі до 19 листопада.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути