chrome firefox opera safari iexplorer

Українську мову найбільше «не люблять» радіостанції та телебачення

09 листопада 2012 о 16:46

Менше третини передач у прайм-таймі йде національною мовою, а в ефірі радіостанцій українські пісні займають лише 3% ефіру

Про це, як передає кореспондент «Коментарів», повідомив керівник проекту «Огляд стану української мови», співзасновник руху добровольців «Простір свободи» Тарас Шмайда, представляючи результати аналітичного дослідження «Стан української мови в Україні у 2012 році».

За його словами, таке дослідження організація провела уже вдруге. «Наші активісти в жовтні цього року промоніторили 8 рейтингових телеканалів («Інтер», «Україна», «СТБ», 1+1, ICTV, «Новий», «1-й національний») у вихідні дні та прайм-тайм.

Результати невтішні: лише 28% ефірного часу займають передачі українською мовою, ще 44% виходять російською і 28% — двомовні», — розповів Шмайда. При цьому він підкреслив, що кількість української мови збільшилася на 4% в порівнянні з моніторингом минулого року.

Ще гірша ситуація з радіостанціями. Дослідження показало, що за рік на 6 рейтингових радіостанціях («Хіт-FM»,«Русское Радио», «Ретро», «Люкс», «Шансон», УР-1) частка пісень українською мовою скоротилася на 1,2% і становить всього 3,4% від загальної кількості пісень у прайм-тайм. Абсолютну більшість вітчизняного радіоефіру становить російськомовна музика — 60% від загального музичного контенту.

Крім того, в ході дослідження було промоніторино близько 300 закладів громадського харчування в 29 великих містах України, включаючи всі обласні центри. Результат показав, що в сфері торгівлі та послуг переважає російська мова. Лише у половини закладів була вивіска українською мовою. Крім того, меню національною мовою було лише в 46% точок і лише 36% працівників відповідали українською мовою клієнтам (ще 11% переходили на українську в процесі розмови).

Практично єдиною галуззю, за словами Шмайди, яка за рік не зазнала русифікації, є кінопрокат. «У легальному кінопрокаті стабільно зберігається 68% фільмів, дубльованих чи озвучених українською мовою, інші 32% виходять у прокат з субтитрами. Серед субтитрування переважно російські фільми», — зазначив експерт.

Як зазначив шеф-редактор видання «Тексти» Роман Кульчицький, стабільна ситуація з кінопрокатом — заслуга принципової позиції кінопрокатників. «В Україні є великі і не дуже прокатники, які зайняли принципову позицію в мовному питанні і пускають фільми в прокат лише після того, як дублюють або перекладуть національною мовою», — сказав Кульчицький.

Нагадаємо, що в п’ятницю, 9 листопада, в Україні відзначають День української мови та писемності

Довідка «Коментарів»

Аналітичний огляд «Стан української мови в Україні у 2012 році» був підготовлений до Дня української мови та писемності рухом добровольців «Простір свободи». Результати дослідження базувалися на аналізі відкритих матеріалів Державного комітету статистики, низці досліджень провідних соціологічних інститутів і шляхом волонтерського моніторингу.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути