chrome firefox opera safari iexplorer

Укрзалізниця хоче підвищити вартість перевезення пасажирів у 6 разів

29 листопада 2012 о 16:01

Існуючі тарифи Укрзалізниці на перевезення у приміському сполученні залишаються в рази нижчі за собівартість послуги перевезень і є абсолютно демпінговими на ринку транспортних послуг. Про це повідомляють у прес-службі Укрзалізниці.

За підрахунками фахівців, щоб доходи від приміського сполучення хоча б не перевищували витрати, уже сьогодні вартість проїзду потрібно в середньому підвищити в 6 разів. Цей показник є усередненим, адже тариф обраховується в залежності від відстані, специфіки маршруту, види тяги (дизельтяга чи електротяга) тощо.

Наразі, тарифи на перевезення пасажирів у приміському сполученні, що відповідно до законодавства встановлюються залізницями України за погодженням з місцевими органами виконавчої влади, є далекими від реальної собівартості перевезень та інфляційних процесів, йдеться у повідомленні.

Тарифи встановлені на перевезення у приміському сполученні неспівставні з тарифами на аналогічні відстані залізничним транспортом у Росії, порівнюють в Укрзалізниці

«На відстані до 20 км нижчі  в 1,4 – 1,7 рази, до 50 км  нижчі  в 2,3 рази, до 150 км нижчі в 2,4 рази. При цьому потрібно зауважити, що Російська залізниця отримує дотації за перевезення пасажирів навіть за цими тарифами, бо вони все одно не відповідають економічно обґрунтованому рівню», — йдеться у повідомленні.

«У порівнянні з автотранспортним тарифом, який не передбачає витрат на утримання інфраструктури, залізничні тарифи занижені до абсурду. Так вартість проїзду в приміському сполученні  поїздом в 1,5 – 4 рази, менша за вартість проїзду  автотранспортом», — наголошують у прес-службі.

Нагадаємо, «Укрзалізниця» подала пропозиції на розгляд Міністерства інфраструктури України про підвищення тарифів на вантажні перевезення на 12,2% з 1 січня 2013 року.

Додамо, через систематичне невиділення коштів з Державного бюджету України на оновлення пасажирського рухомого складу, можливості залізниці до перевезення пасажирів (без оновлення пасажирського парку) впродовж найближчих п’яти років скоротяться з 60,5 млн до 40 млн пасажирів.

Як інформував ZAXID.NET, за 10 місяців 2012 року «Укрзалізниця» недоотримала 316,6 млн грнкомпенсацій за перевезення пільгових категорій пасажирів.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути