chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вшанували пам’ять Маркіяна Шашкевича

06 листопада 2012 о 11:37

За ініціативи управління культури Львівської облдержадміністрації вшановано річницю від дня народження видатного  культурно-просвітнього  діяча, речника  відродження західноукраїнських земель та очільника  «Руської трійці» о. Маркіяна Шашкевича. Про це УНН повідомили у прес-службі львівської ОДА.

Керівники  Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради та громадськість області  під акапельний  супровід хорового колективу Заслуженої академічної капели «Трембіта» поклали  квіти до пам’ятника о. Маркіяну Шашкевичу у Львові.

Довідка: Народився о. Маркіян Шашкевич 6 листопада 1811 року в селі Підлисся Золочівського повіту у сім’ї священика. У 1838 закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету, та, закінчивши семінарію — парафіяльним священиком по селах Львівщини, а саме у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках.

Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь (І. Білинський, Ф. Мінчакевич, М. Козловський, А. Величковський, Г. Ількевич та ін.), яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західних землях, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях (д «Руська трійця»).

Помер Шашкевич 7 червня 1843 року  у злиднях від туберкульозу і був похований у Новосілках.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути