chrome firefox opera safari iexplorer

Для виконання величезного числа рішень Євросуду Україні буде потрібен спеціальний орган

23 січня 2013 о 09:18

Парламентська асамблея ради Європи рекомендувала Україні створити національний орган, який буде відповідальний за виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Такі ж рекомендації відносяться до Болгарії, Греції, Італії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії та Туреччини, які вказані як країни з «величезними структурними проблемами».

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, яка була проголосована у вівторок, 22 січня, в Страсбурзі в рамках пленарного засідання. За резолюцію проголосувало 100, проти 1, утрималися 5.

Доповідачем від комітету з правових питань та питань прав людини виступає український депутат Сергій Ківалов.

У документі зазначено, що держави-учасники поряд з Європейським судом з прав людини і Комітетом міністрів несуть «основну відповідальність» щодо ефективного застосування на національному рівні Європейської конвенції з прав людини.

«Комітет з правових питань та питань прав людини висловлює співчуття у зв'язку з тим, що ЄСПЛ далі перевантажений великою кількістю повторюваних справ з широко поширеними порушеннями в національних правових системах і закликає держави-учасниці Конвенції створити стратегії і плани дій для боротьби з їх структурними проблемами, внести зміни в законодавство згідно з прецедентним правом ЄСПЛ», — наголошується в резолюції.

Також, країнам рекомендовано розглянути питання про створення національного органу, відповідального «виключно за виконання рішень суду».

«Крім цього, національні парламенти повинні брати активну участь у реалізації цих рішень і, зокрема, у виявленні структурних недоліків», — йдеться в резолюції.

Рада Європи також закликала уряди «збільшити тиск і вживати більш жорсткі заходи» у разі зволікання і безперервного недотримання постанов суду.

21 вересня

Інші дати
21 вересня відзначають:
  • День винахідника і раціоналізатора України.
  • День фармацевтичного працівника України.
  • День миру.
  • Міжнародний день миру.
Розгорнути
Народився Леонід Кисельов
(1946, м. Київ - 1968) - український поет, прозаїк, перекладач. Посмертні збірки: "Стихи. Вірші", "Последняя песня. Остання пісня", "Тільки двічі живемо".
Розгорнути
Народився Петро Ніщинський (Байда)
Український композитор, перекладач. автор музичної картини "Вечорниці" до драми Т. Шевченка "Назар Стодоля". Перекладав твори античних класиків ("Антігона" Софокла, "Одіссея" Гомера).
Закувала та сива зозуля Раннім ранком на зорі. Ой, заплакали хлопці-молодці, Гей, гей, там на чужині В неволі, в тюрмі... Вони плакали, гірко ридали, Свою долю викликали: "Ой, повій, повій Та буйнесенький вітре, Та й понад море, Та винеси нас із кайданів, з неволі В чистеє поле, Та понеси на Вкраїну, Гей, гей, нас на Вкраїну... А на Вкраїні — там сонечко сяє, Козацтво гуляє, гуляє і нас виглядає, Нас виглядає!" По синьому морю Байдаки під вітром гуляють, Братів, щоб рятувати, Запорожці чимдуж поспішають.
Розгорнути
1648 – Богдан Хмельницький розбив польську армію в битві під Пилявцями
Українська армія захопила всю ворожу артилерію (92 гармати) та величезний обоз з матеріальними цінностями. Загальна вартість трофеїв перевищувала 7 млн. злотих. В результаті Пилявської битви польську армію було розгромлено, повністю звільнено Волинь і Поділля, створились сприятливі умови для визволення всіх західноукраїнських земель.
Розгорнути