chrome firefox opera safari iexplorer

Сусідство з курцями загрожує маразмом, — вчені

11 січня 2013 о 16:53

Вдихаючи дим чужої сигарети, людина, яка не палить, збільшує ймовірність розвитку тяжкої форми деменції (слабоумство, старечий маразм).

Крім цього, пасивне куріння загрожує серйозними серцево-судинними захворюваннями, ішемічною хворобою серця, раком легенів.

Як пише The Daily Mail, зв'язок деменції з пасивним курінням вивчали співробітники Медичного університету Аньхой і Королівського коледжу Лондона. Дослідили близько 6000 чоловік старше 60 років з п'яти провінцій Китаю.

Добровольців обстежили на предмет наявності симптомів деменції з 2001 по 2003 рік. Повторну перевірку проводили у 2007—2008 рр. Вчені враховували фактор пасивного куріння. У результаті у 10% досліджуваних розвинулася важка деменція, що було безпосередньо пов'язане з тривалістю і силою контакту з тютюновим димом.

Для Китаю такі висновки відіграють велику роль, оскільки в країні споживається найбільше в світі тютюну (там живе 350 мільйонів курців). Більше 50% населення щодня піддаються впливу диму, що виходить від чужої сигарети. Китай також є лідером у світі за кількістю осіб з деменцією. Це пояснюють тим, що населення Піднебесної стрімко старіє.

Нагадаємо, раніше дослідники з Королівського коледжу Лондона з'ясували, що самі курці через свою шкідливу звичку теж дунішають .

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути