chrome firefox opera safari iexplorer

Інститут реставрації переїде з Гостинного двору на Солом'янку

26 лютого 2013 о 17:20

З Гостинного двору скоро виїде інститут реставрації. Установа отримала пропозицію про нове приміщення від уряду.

Про це Gazeta.ua розповів заступник директора державного інституту «УкрНДІпроектреставрація» Василь Тимкович.

«Нам запропонували розміститися у будівлі на Червонозоряному проспекті, 51. Будівля у будь-якому випадку буде поставлена на реконструкцію. Але ситуація з Гостинним не зрозуміла, невідомо, як робитимуть реконструкцію. Я проекту не бачив,» — пояснює Тимкович.

«УкрНДІпроектреставрація» є державною установою.

«Поки що реставрація – офіційно державна справа, — каже Тимкович. — Інститут є базовою організацію у системі реставрації в Україні. Статус установи не змінюється, лише його місце розташування.»

За його словами, інститут реставрації став заложником ситуації у конфлікті навколо Гостинного двору. «Повинно бути так: спочатку погоджують-узгоджують, що зі спорудою робити, а потім вже приймають рішення, — розповідає експерт. — З Гостинним вийшло навпаки: прийняли рішення, віддали в оренду, власники отримали законним шляхом дозволи, у крайньому разі формально. А потім почалися проблеми. Невідомо, як зараз іде діалог.»

Василь Тимкович вважає, що реконструкція Гостинного робиться не послідовно.

«Статус історичної пам'ятки із Двору зняли, але він має статус пам'ятки містобудування. Але він теж дає певні преференції. В яке положення вони ставлять людей, які повинні займатися реконструкцією Гостинного. Коли нема статусу – це один проект реконструкції, а що робити, коли якийсь статус є? Мене це дивує,» — додає науковець.

Розділи: Суспільство