chrome firefox opera safari iexplorer

Київрада знову «відмовилася» від Гостинного двору

20 грудня 2012 о 12:14

Київрада відмовилась включити до порядку денного свого сьогоднішнього засідання проект рішення про скасування рішення від 20 вересня 2012 року «Про передачу ПАТ «Укрреставрація» земельної ділянки під реконструкцію будівлі Гостинного двору у торговельний центр з гостьовою стоянкою».

Як передає кореспондент УНІАН, за внесення проекту рішення на розгляд сьогоднішньої сесії «за» проголосували лише 36 депутатів із 86. Проект рішення пропонував розглянути депутат від фракції «УДАР» Олексій Давиденко. Він наголосив, що це є невідкладним та резонансним. За словами О.Давиденка, у сесійній залі Київради присутні народні депутати від партії «УДАР», які прийшли підтримати киян, що захищають Гостинний двір від перебудови.

О.Давиденко зазначив, що проект рішення зареєстрований ще вчора, однак, оскільки це питання є нагальним, попросив депутатський корпус підтримати його включення до порядку денного сьогоднішнього або наступного засідання Київради, щоб документ пройшов всі погодження в комісіях. Секретар Київради Галина Герега зауважила, що поставить це питання на голосування, водночас вона ініціювала створення робочої групи і проведення круглого столу за участю представників міської влади, депутатів Київради та Верховної Ради, киян та представників ЗМІ щодо питання реконструкції Гостинного двору. Як повідомляв УНІАН, захисники Гостинного двору заявили про побиття деяких з них.

За їхніми словами, вночі 19 грудня у Гостинний двір увірвалися невідомі у чорній формі і виштовхали частину активістів, які перебували всередині, на вулицю. Крім того, противники реконструкції будівлі заявили, що нападники застосували сльозогінний газ і спецзасоби, які дозволені для використання тільки співробітникам правоохоронних органів.

За словами потерпілих, міліція не вжила жодних дій щодо нападників.

Довідка УНІАН. Гостинний двір — торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році замість старого двору (60-ті роки XVIII ст., архітектор Іван Григорович-Барський).

19 липня цього року Окружний адміністративний суд Києва відмовився припинити дію постанови Кабінету міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року про виведення Гостинного двору з Державного реєстру пам'яток архітектури і зупинити будівельні роботи на його території. Також є рішення Київради від 20 вересня ц.р., згідно з яким депутати передали ПАТ «Спільне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» в оренду на 5 років земельну ділянку площею 1,02 гектара на Контрактовій площі, 4, на якій розташований Гостинний двір, для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути