chrome firefox opera safari iexplorer

«Покращення» триває: дорожчають продукти і ростуть тарифи

07 лютого 2013 о 12:17

Споживчі ціни в Україні демонструють помірне зростання вже два місяці поспіль.

Інфляція у 0,2% була зафіксована переважно через подорожчання продуктів та росту тарифів ЖКГ у деяких містах. Так, овочі виросли в ціні на 6,4%, фрукти — на 0,2%, хліб — на 0,7%, молоко — на 0,4%.

При цьому м'ясо та риба подешевшали на 0,2% та 0,8% відповідно, пише «Коммерсант-Украина».

«Швидше за все, у найближчі місяці загальні темпи зростання цін на продукти харчування будуть на рівні січня — близько 0,3% на місяць», — вважає гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Крім продуктів, росли і тарифи ЖКГ.За даними Держстату, в січні вони підвищились на 0,4%, що стало найбільшим зростанням за останні 12 місяців.

«Поступово місцевій владі доводиться погоджуватися на корекцію цін, тому таке підвищення — тільки початок», — заявив колишній міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, підвищення тарифів ЖКГ практично неминуче, проте його вплив на інфляцію буде незначним.

В середньому підвищення тарифів на газ на 30% дасть прискорення інфляції на 3%. Він зазначив, що ще 3% дасть подорожчання продуктів харчування, тому за підсумками року інфляція буде на рівні 6-7%.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство