chrome firefox opera safari iexplorer

199-й день народження Шевченка: ігнорування владою та заборона читати його вірші (ФОТО)

09 березня 2013 о 23:00

9 березня народні депутати Микола Томенко, Микола Княжицький та Олександр Бригинець, депутати Черкаської обласної ради та представники громадських організацій побували на батьківщині Кобзаря — відвідали с. Моринці, що на Черкащині, де народився Тарас Шевченко, та с. Шевченкове (колишня Керелівка), де пройшло його дитинство.

Пам’ятник матері Т.Г. Шевченка (с. Моринці)

Пам’ятник матері Т.Г. Шевченка (с. Моринці)


DSC_1210

Покладання квітів до пам’ятника матері Шевченка 

DSC_1218

Каплиця Покрови Пресвятої Богородиці Святого Тарасія

Каплиця Покрови Пресвятої Богородиці Святого Тарасія


Адміністрація Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка"

Адміністрація Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка


Всередині Адміністрації

Всередині Адміністрації


Хата діда по матері Тараса Шевченка Якима Бойка, де народився майбутній Кобзар

Хата діда по матері Тараса Шевченка Якима Бойка, де народився майбутній Кобзар


Всередині хати

Всередині хати 

Депутати поклали квіти до пам’ятників Кобзаря, його матері, відвідали шевченківські музеї та подарували нещодавно виданий «Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841—1843 рр», аудіовидання «Кобзар» з творами, що увійшли до першого «Кобзаря» 1840 року, у виконанні видатних українських митців різних епох.

DSC_1231

Місцеві жителі з явним невдоволенням повідомили про дві особливості відзначення 199-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. По-перше, за їхніми словами, влада вирішила вшанувати Шевченка з самого ранку (між 7-ю та 8-ю ранку) і так швидко поїхала, «наче щось вкрала». А по-друге, школярам чомусь заборонили читати вірші Шевченка, «бо вони занадто революційні».

DSC_1270

«Це досить «оригінальне» відзначення дня народження Шевченка, особливо беручи до уваги нещодавні настанови Віктора Януковича про те, що треба належним чином вшановувати Шевченка», — зауважив Микола Томенко.

DSC_1262

Як повідомили місцеві жителі, у с. Шевченкове місцеві чиновники провели захід з вшанування Кобзаря у місцевому будинку культури, але керівництва області там не було. Цьогорічний рівень поваги нинішньої влади до Шевченка обмежився заступниками керівників обласної влади і чиновниками нижчих рангів.

Пам’ятник Т. Шевченку у с. Шевченкове (колишня Керелівка)

Пам’ятник Т. Шевченку у с. Шевченкове (колишня Керелівка)

«Ні Президент, ні члени Уряду, ні навіть очільники Черкаської області не вважають за потрібне прибути на батьківщину Шевченка у день його народження. І це є красномовним свідченням справжнього ставлення нинішньої влади до великого українця», — зазначив Микола Томенко.

Музей Т. Шевченка у с. Шевченкове

Музей Т. Шевченка у с. Шевченкове


Батьківська хата Т. Шевченка

Батьківська хата Т. Шевченка


Могила матері Шевченка Катерини Якимівни

Могила матері Шевченка Катерини Якимівни


Портрети Шевченка його батька та матері

Намальовані Шевченком портрети його батька та матері


Стіл, за яким писав Шевченко

Стіл, за яким творив Шевченко


"Захалявні книжечки" Шевченка та символічний хрест з ярма

«Захалявні книжечки» Шевченка та символічний хрест з ярма

DSC_1343

DSC_1344

Народні депутати повідомили, що, зважаючи на владні плани вшанування Шевченка, опозиція разом з відомими діячами культури та письменниками буде ініціювати створення громадського оргкомітету з відзначення 200-річчя Тараса Шевченка, «оскільки на прикладі сьогоднішнього дня народження складається враження, що влада більше думає, як вкрасти на грошах з відзначення 200-річного ювілею, а не як вшанувати Великого Кобзаря».

Цей громадський комітет, за словами Миколи Томенка, контролюватиме підготовку до ювілею та використання бюджетних коштів, щоб не допустити будівництва за народні кошти ресторанів, саун чи мармурових іконостасів, а натомість направити ці гроші на інфраструктуру Черкащини — ремонт доріг, які перебувають сьогодні у жалюгідному стані, шкіл, будинків культури у шевченківських місцях тощо.

«Рідна країна»

Фото «Рідної країни»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути