chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Тараса Шевченка побачив світ його «Альбом малюнків. 1841—1843 рр.»

19 лютого 2013 о 10:19

Усвідомлюючи важливість гідного відзначення 200-річчя від дня народження українського генія, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» разом  із відомими вченими та громадськими діячами вже другий рік поспіль реалізовують низку проектів шевченкознавчого спрямування.

Як відомо, у 2012 році, в рамках проекту «Шляхами Тараса Шевченка», який реалізує Фонд «Рідна країна», було презентовано факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року».

Готуючи до видання перший за хронологією «Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841–1843 років», ініціатори виходили з того ж принципу максимального відтворення роботи великого майстра, збереження кожного поруху руки Тараса Шевченка олівцем чи пером у його альбомі.

Shev-1

До цього Альбому входять рисунки 1841–1843 років, виконані художником у Петербурзі, та краєвиди Києва, типи селян і численні ескізи, етюди та начерки до «Живописної України», «Селянської родини», зроблені під час першої подорожі поета Україною 1843 року. Більшість рисунків виконано олівцем, в окремих випадках – тушшю-пером.

Shev1

Унікальність цього видання полягає в тому, що вперше на широкий загал представлена факсимільна копія альбому, який до цього часу був доступний лише вузькому колу науковців та дослідників.

Враховуючи інтерес до Альбому громадськості, експертів та журналістів Микола Томенко спільно з відомим вченими та громадськими діячами проведе ряд презентацій:

-                            27 лютого 2013 року в Літературно-меморіальному будинку Тараса Шевченка (м. Київ, пров. Т.Шевченка 8-а);

-                            28 лютого 2013 року в стінах Київського національного університету ім... Т.Шевченка;

-                            1 березня 2013 року в Музеї «Кобзаря» (м. Черкаси, вул... Байди-Вишневецького, 37).

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути