chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували альбом малюнків Тараса Шевченка

23 лютого 2012 о 10:17

У середу Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, що в Києві, де з нагоди дня народження Тараса Шевченка презентував факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року».

Альбом малюнків – це частина того, що довелося побачити і замалювати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній у 1845 році.

Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував мистець впродовж кількох місяців своїх мандрівок.

Фото Андрія Нестеренка

Окрім ілюстрацій, «Альбом» також містить науковий коментар відомого вченого, заступника директора Інституту літератури Сергія Гальченка, з якого читачі зможуть дізнатися про історію та мотивацію того чи іншого малюнку.

Видання альбому стало можливим завдяки допомозі Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», народних депутатів Сергія Міщенка і Євгена Суслова та підприємця Олексія Вадатурського. Видавець – Видавничий дім «Андрій».

«Мова йде не лише про відтворення альбому, а й про відтворення самої мандрівки Кобзаря, який працюючи в Київської археографічної комісії, який мандрував Київщиною, Полтавщиною, Черкащиною», — сказав представляючи книгу М.Томенко.

Він повідомив, що ближчим часом група громадських діячів і митців не лише представить перевиданий «Альбом Тараса Шевченка», а й проведе відповідні просвітницькі заходи у Київській, Полтавській та Черкаській областях — у тих містах і селищах, де побував Шевченко під час згаданої подорожі.

«Фактично сьогодні з будинку, де певний час жив Тарас Шевченко, ми стартуємо у нашому новому проекті, який називається «Шляхами Тараса Шевченка», — наголосив Віце-спікер.

Фото Андрія Нестеренка

Розповідаючи про підготовку Альбому до друку, М.Томенко розповів, що «під час дискусії з видавництвом наші вимоги були дуже прості – максимальне відтворення». «Щоби кожний порух руки Шевченка олівцем чи аквареллю був автентичний тому, що зберігся в його альбомі», — підкреслив він.

Микола Томенко також повідомив, що «Альбом Тараса Шевченка 1845 року» буде передано в музеї, бібліотеки та школи Київщини, Полтавщини та Черкащини. М.Томенко також висловив сподівання, що Альбом стане корисним і для школярів, і для вчителів та просто пошановувачів  Тараса Шевченка.

«Це безперечно унікальна річ, яка буде цікава кожному, хто цікавиться життям і творчістю Тараса Шевченка», — додав він.

Фото Андрія Нестеренка

У презентації, окрім Віце-спікера Миколи Томенка, взяв участь народний депутат Сергій Міщенко, заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко та засновник Видавничого дому «Андрій» Андрій Яловий.

Фото Андрія Нестеренка

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути