chrome firefox opera safari iexplorer

У столичній «Мамаєвій слободі» гуляють «Бабський тиждень»

14 березня 2013 о 10:23

«Бабський тиждень» або свято Колодія — відзначають у козацькому селищі «Мамаєва слобода», що у Києві. Там відтворили давній обряд «похрестини колодки». За традицією, цими днями слід ласувати варениками з сиром та сметаною, запиваючи страви медовухою. Жінки цього тижня керували чоловіками, а неодруженим парубкам — прив’язували колодки.

В останній тиждень перед Великим постом українки гуляли на славу. Перечити молодицям цими днями — зась.

Костянтин Олійник, директор козацького селища «Мамаєва слобода»: «Геть усе можна було жінкам в цей тиждень, мало верхи на козаках вони не їздили. Цей тиждень споконвіку називався „бабським тижнем“. Бо жінки примушували чоловіків робити різні такі жартівливі роботи».

Озброївшись варениками с сиром та сметаною, молодиці ходили в гості. Такі наїдки — не лише смачні, а й символічні для Масляної.

Дівчата: «Щоб ми жили як вареники в маслі!»

Яна Калініченко, етнограф: «Традиційна страва здавна на Україні була не млинці, не налисники, а саме вареники з сиром. Вареник з сиром — це символ достатку, плодючості».

Кілька століть минуло, а на дівочих посиденьках мало чого змінилося. І розмови, і пісні — про чоловіків.

Одружені жінки, виявляється, завдячують cімейним щастям дерев'яній колодці.

Учасниця свята: «От якби я того року тому Михайлові не прив'язаа добру таку колодку — то чи була б я зараз молодицею».

Неодружених парубків — за цю провину — одарюють колодками. Бабіїв — кількома.

Віталій Гук, учасник свята: «Кожна дівчина, яка вважала, що до неї має засвататися саме цей хлопець, могла йому повісити колодку. І їх не можна було знімати, інкаше це був дуже великий гріх, який вважався у суспільстві дуже неправедним, негідним вчинком».

Головними атрибутами Масляної — колодкою та варениками — натякали молоді на весілля.

Яна Калініченко, етнограф: «Вареник — символ жінки, а от колодка — це символ чоловіка, і от оці два символи сходилися разом і виходить той самий шлюб».

Масові гуляння на Масляну за традиціями влаштовували у прощену неділю. Потому — починався Великий піст.

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути