chrome firefox opera safari iexplorer

В Одесі наказали вилучити зі шкіл матеріали про національно–визвольний рух

20 березня 2013 о 14:50

Вилучити зі шкільних бібліотек матеріали, які суперечать політиці керівництва країни, — саме такий наказ отримали від начальника управління та науки Зінаїди Цвірінько директори одеських шкіл під час наради в школі №117. Головна освітянка Одеси, призначена на посаду міським головою Олексієм Костусєвим у середині лютого (донедавна очолювала відділ освіти Суворовського району міста. — Авт.), заявила: «Зі шкільних бібліотек необхідно вилучити матеріали (літературу, плакати, реферати), які суперечать політиці керівництва країни. Всіх «Бандер» і «Шухевичів», які залишились від минулої влади».

На логічне зауваження вчителів, що деякі теми є досі актуальними у шкільній програмі, Зінаїда Миколаївна порадила: «Ті, хто складав програму, теж могли недогледіти. Ви всі тут розумні люди. Самі все розумієте...» Тепер цим фактом займеться прокуратура. Відповідне звернення вже направив керівник Одеської обласної організації партії «Удар» Андрій Юсов, який і поширив цю інформацію. «Ми звернулися до «губернатора» та в прокуратуру. На мій погляд, немає жодних законних підстав вилучати майно школи чи громади, адже вилучити хочуть навіть дитячі реферати! Ми вимагатимемо притягти до відповідальності чиновницю», — розповів «УМ» Андрій Юсов.

За його словами, жодного законного порядку вилучення літератури, як того вимагає пані Цвірінько, просто не існує. А відтак, пояснює УДАРівець, начальник управління освіти дає незаконні розпорядження. Щоправда, над доказами цього ще доведеться попрацювати. «Усна вказівка прозвучала не випадково, адже вона у письмовому вигляді відразу б стала доказом порушення закону», — пояснює Андрій Юсов.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути