chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні створюють нову спецслужбу з безмежними правами

12 березня 2013 о 09:16

Уряд готує створення фінансової поліції. Його економічний блок, керований першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, запропонував організувати Службу фінансових розслідувань з максимально широкими повноваженнями, пишет Коммерсантъ-Украина в статті Полицию — народу.

Видання констатує, що фактично в країні може бути створено нове підконтрольне президенту силове відомство з безмежними правами — від безперешкодного входу на будь-яке підприємство, вилучення документів і арешту рахунків до контролю над громадським порядком з можливістю застосування зброї.

У минулому році над ідеєю створення Служби фінансових розслідувань (СФР; фінансова поліція) активно працював віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який пропонував створити нову структуру на базі Мінфіну і наділити її функціями податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності в сфері протидії економічним злочинам.

Однак зараз в уряді розробили новий варіант законопроекту, який дає фінансовій поліції необмежені повноваження: це буде правоохоронний орган зі спеціальним статусом, контрольований президентом.

Як уже повідомлялося, його створення планується на базі підрозділів податкової міліції, боротьби з економічною і організованою злочинністю МВС, контррозвідувального захисту економіки СБУ, боротьби з контрабандою Держмитниці та Держфінінспекції.

Основні завдання СФР будуть полягати в контролі над фінансовою системою з метою запобігання злочинним посяганням (наприклад, при держзакупівлях), за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, а також у виявленні корупційних дій. Служба буде мати регіональні і місцеві підрозділи, чисельний склад визначатиметься її главою.

Згідно із законопроектом, співробітники служби лише на підставі письмових вимог зможуть отримувати від банків та інших кредитно-фінансових установ, податкових та митних органів інформацію та документи про операції, рахунки, вклади, внутрішні і зовнішні економічні угоди підприємств.

Крім того, в будь-який час доби поліцейські зможуть безперешкодно входити на територію і в приміщення підприємств, вилучати документи, опечатувати каси, склади, архіви на термін не більш ніж 24 години, проводити експертизи сировини і продукції, контролювати виробництво, зупиняти операції з бюджетними коштами.

У проекті закону йдеться, що вони зможуть перебувати в житлових приміщеннях громадян, вилучати предмети і речі, які, на думку посадової особи служби, можуть бути заборонені, обмежені в обігу або підроблені, користуватися транспортними засобами і засобами зв'язку фізичних і юридичних осіб, контролювати громадський порядок.

При непокорі працівнику СФР людина може бути затримана мінімум на добу. Все вищевказане буде проводитися співробітниками СФР без рішення суду і санкції прокурора, а лише за власним рішенням.

Напередодні ЗМІ вже писали, що представники такого відомства зможуть застосовувати «заходи фізичного впливу, спецзасоби і вогнепальну зброю». Поряд з такими широкими повноваженнями співробітники служби отримають соціальні гарантії, наприклад житло, яке в разі смерті співробітника отримає його родина, як і 10-річну зарплату загиблого і його пенсію в обсязі місячного окладу.

Джерела КоммерсантЪ-Украина в уряді сказали, що авторство належить «молодій команді», а саме першому віце-прем'єру Сергію Арбузову.

Водночас, газета констатує, що майже всі міністерства критично налаштовані до ідеї створення нової служби. Крім того, застосування заходів впливу без судових рішень, використання зброї залежно від суб'єктивної оцінки ситуації призведе до нових конфліктів.

Разом з тим, опитані газетою бізнесмени вже попередили, що новий орган зробить неможливим ведення успішної господарської діяльності в Україні.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути