chrome firefox opera safari iexplorer

Художній фільм «Істальгія» виходить в український прокат

26 квітня 2013 о 09:18

30 травня 2013 року в Україні на великих екранах вийде стрічка української режисерки Дар'ї Онищенко “ІСТАЛЬГІЯ” (Україна, Німеччина, Сербія).

Фільм став першим і дуже успішним досвідом міжнародної копродукції для Державного агентства України з питань кіно, яке підтримало виробництво стрічки.

Після своєї прем’єри на фестивалі “Молодість” “ІСТАЛЬГІЯ” взяла участь у більш ніж 10-ти міжнародних кінофестивалях, отримала безліч відзнак і досі продовжує завойовувати нагороди.

Кінотеатральна прем’єра стрічки в Україні обіцяє стати значимою культурною подією. Адже фільм створено у кращих традиціях якісного європейського кіно, втім, автори зуміли зберегти яскраву національну автентику кожної із країн-учасниць проекту.

Фільм “ІСТАЛЬГІЯ” / «EASTALGIA»– це глибокий, складний драматично, багатокультурний проект.

Автори фільму зуміли вдало поєднати реалії культур трьох різних країн і сплести їх в єдину оповідь. При цьому, стрічка говорить із своїм глядачем інтернаціональною мовою. вона близька і цікава будь-якому європейцю, адже торкається наболілої і актуальної для всіх теми – еміграції.

Сюжет фільму розгортається в Україні, Сербії та Німеччині. У його центрі – конфлікт між старим і молодим поколіннями, перше з яких обрало еміграцію, а друге стоїть перед складним вибором – поїхати чи залишитись.

Щодо сценарію фільму, то він заснований на власних переживаннях режисерки Дар'ї Онищенко, яка поїхала навчатися до Німеччини, втім, питання вибору для якої досі незакрите.

Оскільки сама режисерка живе в Німеччині, центральна історія фільму розгортається саме у цій країні. Це — тонка і зворушлива історія кохання між українкою Русланою та сербським боксером Владаном. Вони обоє емігрували в пошуках кращого життя і обоє залишили вдома найважливіше – своїх дітей. Поки дорослі намагаються «знову почати жити» в іншій країні і стати членами нового суспільства, їхні діти розбудовують власне життя – вдома.

Із написанням сценарію Дар’ї Онищенко допомагав один з найвидатніших драматургів Європи Мирослав Мандіч. Віртуозно заплетений ним сюжет втілюється на екрані бездоганною грою акторів, серед яких оскароносний серб Карл Маркович (Владан), видатні українські актори Олексій Горбунов та Ніна Ніжерадзе (Руслана), молодий і талановитий росіянин Іван Добронравов.

У якості саундтреку до фільму продюсери використали пісню “Nevertheless” гурту Бумбокс. Тематика фільму виявилась близькою і для учасників гурту. У фільм увійшли також інші композиції українського бенду.

За матеріалами компанії 435 FILMS

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути