chrome firefox opera safari iexplorer

Музею Булгакова у Києві загрожує зсув. ФОТО

26 квітня 2013 о 10:08

Над музеєм Булгакова нависла загроза – на нього може зійти зсув з гори Уздихальниці. Маса землі може піти від Замку Річарда до Андріївського узвозу.

«Ми побудували підпірну стінку з боку музею. Але це не гарантує безпеку – схили гори дуже хиткі. Може піти дощ, і маса землі сповзе прямо на нас», — розповів перший директор музею Булгакова Анатолій Кончаковський, пише газета «Сегодня».

«Ймовірність зсуву в бік музею Булгакова під час зливи існує. Років 12 тому там уже був великий зсув. Великий пласт землі має дуже потужну силу, він зносить все на своєму шляху, особливо дерева, які кидає, як тріски. Але сподіваюся, що таке не станеться», — каже головний гідрогеолог КП «СУППР» Василь Боковий.

За його словами, зсув ґрунту на Андріївському не прибирають через відсутність фінансування.

«У Києві 120 зсувонебезпечних місць, 46 із них визначені як проблемні, і ще 8 присвоєно статус таких, де ситуація критична. Роботи дуже дорогі (20-30 млн грн — ліквідація одного. — Авт.). Їх і будемо усувати в першу чергу. Зсув на Уздихальниці до цього списку не входить. Думаю, що тут досить буде прибрати землю і засіяти траву», — пояснив головний гідрогеолог КП «СУППР».

Зсув поруч із музеєм, що вже зійшов не так давно, навис над трансформаторною підстанцією. Поруч із нею землею придавлені два силові кабелі.

А ось туристів приваблює таке видовище — вони залюбки фотографують пласти землі, які тримають лише кілька дерев.

Як повідомляли «Коментарі», Андріївський узвіз почав розвалюватися ще до відкриття після проведеної масштабної реконструкції в 2012 році. Тоді також існувала реальна загроза музею Булгакова, співробітники якого були впевнені, що дощі будуть збиратися в їхньому підвалі.

Нагадаємо, що на реконструкцію Андріївського узвозу було витрачено близько 70 мільйонів гривень.

* Фото: «Сегодня»

Джерело: Коментарі
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути