chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентують факсимільну копію найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцького Псалтиря XIV ст

23 квітня 2013 о 15:07

24 квітня, об 11:00, в прес-студії Сьогодні Мультімедіа (вул. Борщагівська, 152 б) відбудеться презентація факсимільної копії найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцького Псалтиря XIV ст.

Минулоріч Волинська єпархія УПЦ перевидала унікальний манускрипт XIV ст. – Луцьке Євангеліє. Це одна з найдавніших богослужбових книг України, що збереглася до наших днів. Її оригінал було виявлено у Російській державній бібліотеці в Москві. Згодом було віднайдено ще одну унікальну пам’ятку книжкового мистецтва Волині – Луцький Псалтир XIV ст. На цей раз у Лаврентієвській бібліотеці Флоренції.

Факсимільну копію рукопису видано накладом у тисячу примірників за благодійні кошти.

Концепція книги увібрала в себе колорит Луцька і Волині. В палітурному оформленні манускрипту використані мотиви тиснень українських рукописів XIV-XVIIст.

До слова, в одній із цих наукових праць манускрипт навіть назвали «найбільш екзотичною книгою» серед уже відомих рукописних книг.

Учасники презентації:

— архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко)
— митрополит Волинський і Луцький Ніфонт
— голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменія Серафима Шевчик
— директор видавництва «Горобець» Ганна Горобець
— кандидат іст.наук, ст. науковий співробітник відділу пам’яток княжої та козацької доби Інституту укр. архівознавства та джерелознавства НАН України В’ячеслав Корнієнко
— голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії прот. Валентин Марчук
— Голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук

Довідка

Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 р. до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав отець Іван, настоятель луцького Катерининського храму. У післямові він дав коротку характеристику ситуації, що склалася на Волині після того, як її захисник помер. Тож рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів.

У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу.

Однак за шість століть сліди Луцького Псалтира було стерто. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 р. у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції.

Аккредитація для ЗМІ: 093 379 33 62, press-studio@segodnya.ua

За матеріалами прес-студії Сьогодні Мультімедіа 

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути