chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартував культурний проект Місяць Миколи Вінграновського

04 квітня 2013 о 17:34

В Україні стартував культурний проект Місяць Миколи Вінграновського, присвячений одному з найбільш яскравих українських шістдесятників.

У рамках проекту в київському кінотеатрі Мегаплекс пройде безкоштовний ретроспективний показ найкращих фільмів Вінграновського. У програмі, зокрема, є військова драма Повість времяних літ, відзначена нагородою Каннського кінофестивалю, повідомили Корреспондент.net організатори проекту.

У радіо- і телеефірі будуть презентовані пісні популярних українських виконавців на слова Миколи Вінграновського, побачити його поезію можна буде і в мережі кав'ярень Кофе Хауз.

Третій місяць триває Всеукраїнський конкурс, у рамках якого школярі змагаються у найбільш виразному прочитанні віршів шістдесятника.

Крім того, завершився конкурс ілюстрацій до поезії генія ХХ століття. Найкращі роботи молодих українських ілюстраторів будуть опубліковані у новій книзі Вінграновський. Вибране видавництва Фоліо.

У рамках Місяця Миколи Вінграновського реалізований також фотопроект Вінграновський всюди. Всюди — від станції метро до Національного науково-природничого музею — поезію Вінграновського можна було побачити завдяки українським публічним персонам. Серед учасників проекту — відомі виконавці Олександр Пономарьов, Ніна і Тоня Матвієнко, Андрій Хливнюк (Бумбокс) та Олег Михайлюта (ТНМК), телеведучі Маша Єфросиніна, Юрій Горбунов, Василіса Фролова, Олександр Педан, актори Остап Ступка та Володимир Горянський, засновники Українського тижня моди Володимир Нечипорук та Ірина Данилевська, хореографи Олена Шоптенко та Дмитро Дікусар, футболіст Олександр Шовковський, гімнастка Лілія Подкопаєва та інші.

«Цей проект дозволяє заново відкрити творчість геніального поета, — зазначила Ніна Матвієнко. — Микола Вінграновський — це живий філософ живого життя живого народу».

Кожен учасник сам обирав для зйомки листівку з фрагментом вірша Миколи Вінграновського. Як зазначають організатори, в проекті представлені і вірші для дітей, і тонка любовна лірика, і пейзажна лірика, і повний протесту маніфест Ні! Цей народ із крові і землі ...

«Процеси, пов'язані з мистецтвом, не терплять агресивного втручання ззовні, — впевнена Василіса Фролова. — Саме тому ідеї популяризації української поезії та літератури найчастіше обертаються провалом. Зовсім інша справа — нестандартні проекти із залученням різних медіа. Дуже сподіваюся, що придуманий перфоманс, куди мені пощастило бути залученою, донесе поезію Вінграновського до нових поколінь і дасть їм нове дихання».

Проект Вінграновський всюди буде опублікований у травневому номері журналу Viva!Біографія, а також разом з іншими представлений на підсумковій виставці Місяця Миколи Вінграновського, яка відкриється 26 квітня в Шоколадному будинку.

Про зйомки і героїв

Повідомляється, що заради зйомок фотопроекту Олег Михайлюта (Фагот) та Дмитро Шуров вперше за кілька років спустилися в метро, ​​де пройшли шлях від станції Лук'янівська до станції Дорогожичі і назад.

Василіса Фролова, що знімалася в Національному науково-природничому музеї, вперше опинилася в цьому місці і замість 30 хвилин провела тут дві з половиною години.

Олександр Педан, Юрій Горбунов та Василіса Фролова за час зйомки напам'ять вивчили вірші Вінграновського.

Остап Ступка знімався в ложі Національного академічного драматичного театру імені І. Франка. Через три години після зйомки на сцені давали виставу Грек Зорба на честь ювіляра Олексія Богдановича.

Андрія Хливнюка знімальна група відірвала від запису нового альбому. Під табличкою з віршем на пюпітрі в момент зйомки лежав лист з рукописним текстом нової пісні гурту Бумбокс.

Володимир Нечипорук та Ірина Данилевська взяли участь у проекті в розпал підготовки до Ukrainian Fashion Week, надавши для фотосесії свій офіс на кораблі.

У фотопроекті Олександра Пономарьова можна буде побачити його в будинку, біля сніжно-білого рояля, за яким артист зазвичай створює свої хіти.

Ніна Матвієнко, яка знялася в проекті разом з донькою Тонею, була Миколі Вінграновському кумою.

Футболіста Олександра Шовковського з дружиною, дизайнером Ольгою Альоновою, знімальна група застала перед урочистим вечором з нагоди відкриття української версії журналу Vogue.

Нагадаємо, що з 4 по 29 березня 2013 року на сайті Корреспондентt.net проходив конкурс чорно-білих ілюстрацій до творів відомого українського поета-шістдесятника Миколи Вінграновського.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути