chrome firefox opera safari iexplorer

Івано-франківський силач потягнув одночасно три тролейбуси!

23 травня 2013 о 15:22

В Івано-Франківську зафіксували рекорд. Лише за 39 секунд богатир Назарій Павлів протягнув аж три тролейбуси загальною вагою понад 33 тонни! Це уже десятий його рекорд, проте один з найважчих.

Перед встановленням рекорду водії тролейбусів відверто сумнівалися у надпотужній силі цього чоловіка. За їхніми словами, сама людина потягнути тролейбус аж ніяк не зможе, бо вага одного 11 тонн і 200 кг. Але коли побачили, що Назарій потягнув тролейбус, та ще й з пасажирами, від здивування аж роти пороззявляли.

Наступним кроком було зрушити з мертвої точки два тролейбуси, але вони були уже без пасажирів. І з цим Назарій Павлів впорався.

Найбільшою сенсацією стало рішення стронгмена долучити до двох тролейбусів ще й третій. Три величезні машини богатир протягнув на сім метрів 50 сантиметрів.

Після того, як члени експертної комісії зафіксували рекорд, журналіст “ВЗ” поспілкувалася з 29-річним івано-франківським силачем.

— Як довго готувалися до встановлення чергового рекорду?

— Це — довгий процес. До встановлення цього рекорду почав готуватися відразу після різдвяних свят. Запланував, що зможу підготувати організм до дня міста, яке в Івано-Франківську щороку святкують 7 травня (з певних організаційних причин встановлення рекорду перенесли на 19 травня. — Г. Я.). Тому до святкування мав вийти на пік спортивної форми. А сам рекорд – це результат щоденних, багаторічних і виснажливих тренувань. Щодня тренуюся по три години, роблю вправи з великою вагою штанги – від 300 до 350 кілограмів.

— А коли вперше підняли велику вагу?

— У спорт прийшов у 14-річному віці. Так склалися обставини: ми в Івано-Франківську з одного мікрорайону перебралися жити в інший. Там я нікого не знав, не було у мене ще друзів, тому і ходив сам по вулиці. Недалеко від нас жив тренер зі штовхання ядра Іван Шарий. На той час він викладав у місцевому коледжі фізичного виховання. Запросив мене у спортзал коледжу. А коли побачив, що з мене будуть люди (сміється. — Г. Я.), запропонував серйозно займатися штовханням ядра. Це і був мій перший вид спорту. Іван Шарий так формував тренування, щоб на них завжди була присутня штанга, робив акцент на силових вправах.

— Іван Шарий зробив з вас знаменитість?

— Багато років я захищав честь Івано-Франківської області, я – чемпіон Украї-ни серед юніорів зі штовхання ядра. За все те, чого я досяг не лише у штовханні ядра, завдячую саме цій людині.

— Але потім “перекваліфікувалися” на стронгмена?

— Останніми роками склалася ситуація, що у нас збайдужіли до цього виду спорту. Бракує грошей, щоб спорт-смени поїхали на змагання. Василь Вірастюк у 2008 році запросив мене взяти участь у “Богатирських іграх”, що відбувалися у Хмельницькому. З цього усе й почалося: зрозумів, що можу конкурувати уже зі знаменитими силачами.

— Яку вагу підіймаєте однією рукою?

— 95-кілограмову гантелю.

— То свою дружину можете підняти, як пір’їнку, однією рукою?

— (Сміється. — Г. Я.). Легко. Можу посадити на долоню, як Дюймовочку, бо вона важить трохи більше як 50 кілограмів.

— З тролейбусами це вже не перший рекорд?

— Десятий. Вага трьох тролейбусів 33 тонни 600 кілограмів. І, мушу визнати, тролейбуси – найскладніший вид транспорту, який я будь-коли тягнув, бо у тролейбуса відсутня нейтральна передача. Окрім самого тоннажу тролейбуса, доводилося докладати більше зусиль для того, щоб своєю силою ще прокручувати всю трансмісію.

— Бачила вас у передачі “Україна має талант”.

— Там я тягнув три БТРи. Також зафіксували рекорд. В усіх цих силових вправах особливу роль відіграє сила ніг: ними треба впиратися, відштовхуватися...

— Мабуть, збігся увесь Івано-Франківськ, щоб побачити встановлення рекорду на власні очі.

— Людей і справді прийшло багато, задіяно було багато служб. Державтоінспекція у центральній частині змушена була перекрити рух транспорту, чергували машини швидкої допомоги та міліції. А тролейбусне депо зняло з маршруту три тролейбуси.

— Тренування і змагання – це основ-на ваша робота?

— Півтора року веду спортивну програму на Івано-Франківському обласному телебаченні.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути