chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен десятий мешканець Західної України їздить на заробітки

29 травня 2013 о 12:44

З січня 2010 року по середину червня 2012 року за кордоном з метою заробітку перебувало 1,2 мільйона українців, тобто 3,4% населення країни. Найбільша кількість мігрантів на заході України – 10,8%, в інших чотирьох регіонах їх частка становить 1-1,9%. Про це йдеться в результатах дослідження трудової міграції українців, проведеного Держстатом та Інститутом демографії НАН України.

Дослідження показало, що скорочення міграції викликано і реальними чинниками: світовою економічною кризою і звуженням можливостей для працевлаштування за кордоном, — пише «Комерсант-Україна».

За даними дослідження, серед трудових мігрантів найбільше чоловіків – 775 тисяч, тоді як жінок – 406 тисяч.

Найчастіше роботу за кордоном шукають мешканці сільської місцевості. Портрет типового трудового мігранта виглядає так: українець у віці 37 років, одружений, має повну середню освіту, знає мову країни перебування.

«У чоловіків після 50 років рівень міграції падає, у жінок, навпаки, зростає. Тенденція пояснюється тим, що чоловіки займаються важчою роботою», – відзначає директор департаменту статистики праці Держстату Інеса Сеник.

У порівнянні з попереднім дослідженням збільшилися обсяги найму на найпростіші професії — з 23,9% до 39,1%, і скоротилися потреби у фахівцях, технічних службовців – з 36,7% до 10,8%.

Згідно отриманої в Україні кваліфікації працюють всього 28,7% мігрантів.

За даними опитування, проведеного кадровим холдингом АНКОР в Україні, готовність до переїзду в Росію висловили 63% українців, охочих працювати за кордоном.

Іншими найбільш привабливими для переїзду країнами стали Польща (23%), Канада (14%), Німеччина (13%), Чехія (11%), Грузія (9%), але з умовою, що роботодавець має оплачувати житло і підвищити зарплату.

На думку колишнього національного координатора Міжнародної організації праці в Україні Василя Костриці, значного зростання трудової міграції в наступні 2-3 роки не буде.

Однією з проблем трудових взаємовідносин між Україною та ЄС є невизнання українських дипломів. Але, за словами Костриці, проект угоди про асоціацію повинен частково вирішити питання трудової міграції.

Було опитано 45, 5 тисяч осіб у віці від 15 до 70 років, що мешкають в усіх регіонах України.

Нагадаємо, Міндоходів планує цього року посилити контроль за сплатою податку з закордонних переказів фізичних осіб. Згідно з Податковим кодексом, такі перекази вважаються іноземними доходами. Отже, в разі, коли сума переказу не перевищує 10 мінімальних зарплат (11,47 тис. грн), то з неї стягується податок в 15%. Якщо ж сума більша, заробітчанам доведеться заплатити вже 17%.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути