chrome firefox opera safari iexplorer

Київська влада вимагає вилучити 9 робіт українських карикатуристів із виставки до Дня Європи

16 травня 2013 о 11:34

Київська влада вимагає вилучити дев’ять робіт українських художників-карикатуристів із виставки, яка відкриється у столиці до Дня Європи.

Про це у коментарі ІА ZIK повідомив відомий художник-карикатурист Ігор Бежук, три роботи якого підпали під цензуру.

Художник розповів, що одного разу з’явилася ідея створення невеликих коміксів на кшталт тих, які свого часу він малював для газети ZIK під назвою «Україна НЕ Європа». Головною метою даних коміксів було висвітлення болючих тем українського суспільства та віддалення від його «європейськості».

«Йдеться про такі теми, як захист навколишнього середовища, прав людини, якість медицини та освіти і багато інших речей, які ми втрачаємо. Намалювавши перший комікс і виклавши його в мережі Facebook, отримав багато позитивних відгуків і зрозумів, що дана тема «болить» не тільки мене, тож вирішив продовжувати. Згодом з’явилася пропозиція від Інституту світової політики, яким сподобався даний задум, створити цілу серію таких робіт і презентувати його до Дня Європи в Києві», – зазначив Бежук.

До цього проекту було залучено ще троє художників-карикатуристів, і завданням кожного з них було висвітлити у десяти роботах якийсь із аспектів життя українців і порівняти його з європейським. Назва запланованої виставки – «Краща сторона Європи».

Проте вчора організатори повідомили, що 9 робіт просять вилучити з виставки. Крім того, київська влада хоче перенести виставку з Хрещатика на Михайлівську площу.

За словами Бежука, теми його робіт, які вимагають забрати з експозиції, – це «Влада і бізнес», «Політика і бізнес» та «Місця позбавлення волі».

«Не знаю, з якої причини дані роботи виявилися «неугодні» чиновниці КМДА, адже там нічого особливого не було зображено – звичайні жахливі умови утримання в’язнів, придушення бізнесу, європейських політиків на велосипедах поряд з суперкарами наших «слуг народу» біля Верховної Ради», – зазначив художник.

На його переконання, даний випадок ще раз показує, що попри всі гасла про європейський вектор нинішньої влади провадиться рух на Схід – з цензурою та іншими «принадами совка».

Щодо цензури, то, за словами Бежука, у його роботі бувало різне, але на такому рівні з подібним він стикається вперше.

«Організатори повідомили, що не будуть вилучати жодної роботи з виставки та будуть наполягати на проведенні виставки саме на Хрещатику, як і планувалося спочатку, а не десь на бічних вулицях, як пропонують очільники КМДА, щоб відвести увагу людей від даного заходу», – додав він.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути