chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині розцвіло найбільше у світі поле ірисів

23 травня 2013 о 13:13

Більше мільярда яскраво–жовтих квітів килимом вкрили межі Барського і Мурованокуриловецького районів. Дикорослі півники заполонили десять гектарів землі біля сіл Долиняни, Снітків та Супівка, на березі річки Караєць.

Екологи кажуть: незважаючи на те, що іриси не є рідкісним видом рослин і не занесені до Червоної книги, випадок унікальний тим, що ареал їх розповсюдження поширився з невеликої ділянки на значну площу, пише Україна молода.

Місцеві жителі пов’я­зують «нашестя» ірисів iз легендами та історичними подіями. Кажуть, місце цвітіння омите любов’ю і втратами. «Земля тут зрошена польсько–українською кров’ю. За часів Коліївщини, підписання Барської конфедерації на теренах долини ірисів загинуло чимало славетних козаків, гайдамаків, польських інтелігентів», — розповів «УМ» сільський голова Снітківа Віктор Ольшевський.

Із висоти пташиного польоту долина нагадує серце. Пан Ольшевський переповідає: «Існує легенда, за якою колись давно наша молода панянка закохалася у кріпака із сусіднього панства. Шлюб був приречений. Проте батько дівчини змилувався над донькою і вирушив до господаря кріпака, запропонувавши викупити хлопця. Сусідський пан позаздрив справжньому коханню і віддав пастуха у рекрути. Саме тоді на місці, де, востаннє прощаючись, двоє люблячих сердець рясно полили береги Карайця гіркими сльозами, і виросли іриси. Жовтого кольору — кольору вірності та розлуки. Певно, тому люди охрестили цю долину «сльозливою», а річка Караєць отримала таку назву від слова «крає», тобто «роз’єднує».

umoloda.kiev.ua

 umoloda.kiev.ua

Цікаво, що біля півників ще не прижилася жодна рослина — навіть іриси іншого кольору.­ До речі, за ініціативою тамтешніх мешканців цю місцину планують перетворити на біосферний природний заказник місцевого значення. Наразі ж долина на піку цвітіння, яке триватиме до середини червня. Дослідити унікальне явище вже зголосилися екологи.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути