chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відкрили першу в Україні транскордонну велодоріжку

28 травня 2013 о 15:11

На Закарпатті в смт. Вилок біля пам’ятника «Турул» відкрили першу велодоріжку Вилок–Пийтерфолво, яку прокладали дві країни.

На урочистий захід з нагоди введення в експлуатацію першої черги новозбудованої велодоріжки між населеними пунктами Вилок та Тисабекень – довжиною 3150 м зібралися кілька десятків людей, – інформує власкор ІА ZIK.

«Цей проект спільно з угорцями ми готували 4 роки, – розповів Йосип Торпоі, директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку. – Євросоюз підтримав нашу ідею. Ця частина велодоріжки складає 3150 км, її бюджет – понад 100 тис.євро. Будується ще одна частина Берегово-Астей (КПП «Лужанка») протяжністю 3900 км, разом – майже 7 км».

Генеральний консул Угорської республіки м. Берегово Іштван Товт на урочистій частині зауважив, що така інвестиція Євросоюзу слугує для розвитку туризму і здорового способу життя. Проект є практичним і для населення, мешканці тепер можуть легше потрапити один до одного на фестивалі, які часто проводять на Виноградівщині, Берегівщині та в Угорщині. «Так і має бути, географія одна, нас тільки відділяють кордони, – зауважив Іштван Товт. – Це тільки перша велодоріжка, робота буде продовжуватися».

Василь Маркович, начальник Служби автомобільних доріг у Закарпатській області зауважив, що це не вже перший проект з угорськими партнерами. Три роки тому за підтримки ЄС перебудували міст до пунктів пропуску Вилок-Тисабеч (близько 2 млн грн). Здійснили реконструкцію під’їздів у Дзвінковому і Косино.

Шандор Ковач, заступник голови Загальних зборів Сабольч-Сатмар-Берегської області, учасник проекту з угорського боку додав: їздити на велосипеді надзвичайно корисно, особливо в Україну. Адже тут чимало солодощів, тому велосипед допоможе солодкоїжкам тримати себе у спортивній формі.

Гості на практиці продемонстрували зацікавлення велопереїздами: після перерізання святкової стрічки сіли на велосипеди і поїхали.

Довідка

Велодоріжка була побудована в рамках проекту «Інтегрована система велосипедних туристичних шляхів вздовж українсько-угорського кордону» HUSKROUA/1001/012 за підтримки Європейського Союзу та фінансуванням Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2007—2013. Основні організатори — Центр українсько-угорського регіонального розвитку, Служба автомобільних доріг у Закарпатській області, Музей ім. Ондраша Йовша (Угорщина), сільська рада с.Береґшурань (Угорщина).

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути