chrome firefox opera safari iexplorer

Протягом останнього тижня лікарі спостерігають справжнє нашестя кліщів

22 травня 2013 о 10:04

Нарешті настала довгоочікувана тепла пора, тож усі поспішають на природу: хто на лісові галявини, хто – прогулятися парковими доріжками. Здавалося б, відпочинок на свіжому повітрі приносить лише користь, однак нас підстерігає серйозна небезпека у вигляді дрібних павукоподібних істот – кліщів.

Протягом останнього тижня лікарі хапаються за голову: від пацієнтів, що стали жертвами маленьких кровопивць, немає відбою.

За словами лікаря-інфекціоніста Олексія Бояра, перший пік активності кліщів спостерігається з квітня по червень, другий – з серпня до початку жовтня. 

«Поцілунок» кліща загрожує хворобою Лайма, кліщовим енцефалітом та іншими недугами. Щороку кількість підступних комах зростає – вони полюють у лісах, парках, на пляжах поблизу густих кущів. Чим більше освоєна лісопаркова зона – тим більше там сміття, а значить – дрібних гризунів, які є природними годувальниками кліщів.

Щоб уникнути неприємностей, вирушати до лісу або на город потрібно в легкому, але закритому одязі. Необхідно застібати рукави, не ігнорувати шкарпеток та головного убору. Найкраще підійде світло-сірий одяг: на чорному тлі підступного кровопивцю помітити важко.

Повернувшись з відпочинку, ретельно огляньте себе, особливо в ділянці шиї, під колінами, ліктями та пахвами. Дітей кліщі полюбляють уражати в ділянці волосистої частини голови. Найчастіше жертвами павукоподібних істот стають жінки пенсійного віку – вони часто ходять в ліс по гриби та ягоди.

Якщо ви помітили на одязі чорну цяточку розміром близько 2 мм — вам пощастило, оскільки кліщ не встиг добратися до тіла. Невеличке новоутворення, що нагадує бородавку, та почервоніння навколо нього свідчать про те, що членистоногий потрапив в глибокі шари шкіри. У такому випадку бажано негайно звернутися по медичну допомогу. Якщо такої можливості немає, кліща можна видалити самотужки за допомогою пінцета або петлі з тонкої нитки, після чого обробити ранку звичайною «зеленкою».

У жодному разі не можна відривати комаху різким рухом: якщо смикнути сильно, голівка може відірватися й залишитися в шкірі.

Витягуючи кліща пінцетом, петлею з міцної нитки, розгойдуйте його з боку в бік й поступово видаляйте короткими легенькими посмикуваннями. Дістаючи комаху пальцями, обережно її викручуйте з місця укусу. Після цього вимийте руки з милом, протріть їх спиртом.

Навіть у разі успішної «операції» потерпілому краще проконсультуватися з лікарем. Наслідки небезпечного «поцілунку» можуть проявитися через декілька днів або тижнів, хоча деколи недуга дає про себе знати через півроку. Якщо з’явилися ознаки захворювання – млявість, болі голови, запаморочення, ломота в суглобах – слід негайно звернутися до медичної установи.

Щороку у Львівській області з хворобою Лайма госпіталізують близько 60 пацієнтів. Недуга може уражати опорно-руховий апарат, серцево-судинну та нервову системи.

Симптоми захворювання:

— Почервоніння та свербіж у ділянці укусу.

— Збільшення ділянки почервоніння у розмірах (до 5-20 см).

— Підвищення температури тіла до 37-38 градусів.

— Біль голови.

Якщо вчасно розпочати лікування, пацієнт повністю одужає та перебуватиме під диспансерним наглядом за місцем проживання. Щоправда, через кількадесят років людину може непокоїти ревматичне ураження суглобів. Хворим, які не звертаються по медичну допомогу, загрожує обмеження рухової діяльності та інвалідність.

Кліщі – носії збудника не лише хвороби Лайма, а й вірусного кліщового енцефаліту, який може стати причиною серйозного ураження нервової системи.

Слід пам’ятати, на сьогодні кожен другий кліщ – небезпечний.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути