chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві та Дніпропетровську 8 травня відзначать День пам’яті

07 травня 2013 о 14:09

Вже традиційно 8 травня Спілка української молоді в Україні відзначатиме День пам’яті та єднання, що приурочений вшануванню полеглих у Другій світовій війні. Саме 8 травня в європейських країнах віддають пошану загиблим воякам.

Виникнення цієї ініціативи зумовлене тим, що під час війни українці захищали свої домівки як у складі Червоної Армії, так і в дивізії “Галичина” та Українській Повстанській Армії, тож актуальнішим ніж “танці на кістках” у чергову річницю світової перемоги над нацизмом є єднання у скорботі за загиблими.

Ті, хто воював, потребують нашої уваги та пам’яті. Активісти Спілки Українською Молоді в Україні вирішили поєднати ці цінності і провести в містах Сходу та Центру України панахиди за померлими воїнами Другої світової.

У Києві панахида за участю священників УГКЦ та УПЦ КП буде звершуватись біля хреста жертвам репресій НКВС 1930—1950 рр. Після цього в небо запустять 61 паперовий ліхтарик із символами країн — учасниць Другої світової війни.

Акції стартують: 

8 травня (середа)

Київ:  вул. Інститутська, 1 (біля Жовтневого палацу), 13:00;

Дніпропетровськ: Хода від Європейської площі до парку Калініна, 16:00.

Житомир: Початок заходу на Богунії – о 17-й годині (кінцева зупинка тролейбуса «Ялинка»)

Довідково

Дні пам'яті та примирення — 8 травня і 9 травня присвячені пам'яті жертв Другої світової війни. Їх відзначають щороку, починаючи з 2005-го. Проголошені Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі. Резолюція пропонує державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, щороку відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни.

Спілка української молоді в Україні є однією із найстарших молодіжних організацій і свій початок бере від підпільного СУМу, що існував у Києві в 1925—1929 рр. На сьогодні СУМ існує та діє в 10 країнах світу і є однією із двох найбільших виховних українських молодіжних організацій у світі. За довголітню історію розвитку СУМу організацією було виховано багато відомих громадських діячів України та діаспори. Сайт організації: www.cym.org/ua

Інформація Спілки української молоді в Україні

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути