chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві виставили понад півсотні стамбульських пейзажів українських митців

16 травня 2013 о 18:13

54 полотна на турецькі мотиви виставили у Музеї сучасного мистецтва у Києві 15 травня. Їх зібрали у проекті «На тому березі». Картини арт-проекту «Береги» 12-х сучасних українських митців вже виставляли у двох стамбульських галереях. В українській столиці їх показали уперше.

На полотнах українських живописців можна побачити пишні турецькі храми і затишні стамбульські дворики. Традиційні візерунки прикрашають старовинний порцеляновий посуд на натюрмортах. У колористиці виставки провідну роль грає синій — це небо над Стамбулом, море, лазурові розписи. Його доповнює золотий — у світлі морських вогнів, піску і коштовностей.

«Був там наприкінці квітня — весь Стамбул у тюльпанах, — розповів киянин Богдан Дмитрович, що прийшов на відкриття виставки. Саме розглядав натюрморт з тюльпанами і вазою, розписаною орнаментом „турецький тюльпан“. — Вразили вулички вузькі і круті. По мечетях ходили. Не парадним Стамбулом теж багато гуляли. До мене по-турецьки говорили, а до приятеля російською — а він їм „перфект англійською“ відповідав. Базари — це теж супер, але то треба любити торгуватися. Але східний базар — то не просто базар, то окремий світ.

Виторгував собі декоративну тарель удвічі дешевше, ніж правили. Потім ледь довіз її — так побити боявся. А каліграфія яка, — ммм, — можна на керамічній плитці замовити що хочеш — і тобі писар красиво виведе. О, це біля Софії такі стоять, — показав на пейзаж із сувенірними ятками поблизу храму Святої Софії. — Там булочки із сезамом дуже смачні продавали. Софія неймовірна, — нема слів. Я там замовив „Отче наш“ українською. Одна вона тільки — це півдня оглядати. А оцю картину — вкрав би», — жартує Богдан Дмитрович, підійшовши до полотна, де над храмами у золотому небі проглядається обличчя ангела зі візантійських ікон.

Організували виставку турецька компанія GLOBART, підтримав офіс з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні. Триватиме виставка до 7 червня.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури