chrome firefox opera safari iexplorer

Медики пророкують сплеск інфарктів та інсультів через спеку

26 червня 2013 о 16:40

Медики побоюються сплеску серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів і інсультів, викликаних збільшенням температури повітря до 30-35 градусів в найближчий місяць, передає УНН.

За словами Олександра Золотарьова, головного лікаря “Медичного центру Здоров’я”, аномальна температура повітря влітку викликає погодну гіпоксію, тобто зниження вмісту кисню в повітрі, а це — стрес навіть для здорової людини.

Організм намагається самостійно впоратися зі зміною температури: частішає серцебиття, підвищується артеріальний тиск і потовиділення.

Це призводить до збільшення навантаження на серцево-судинну систему, що викликає серцево-судинні ускладнення — інфаркт та інсульт. У загальній складності, кількість смертей від спеки зросте приблизно в шість-сім разів по всьому світу.

Про закономірності впливу спеки на організм людини заявляють медики всього світу. Вже сьогодні, згідно з офіційною статистикою Австрії, клімат якої близький до українського, в спекотні дні смертність від високої температури повітря збільшується на 5%. В Україні подібна статистика, на жаль, не ведеться.

У групу ризику постраждалих від спеки входять пацієнти, у яких є захворювання серцево-судинної системи (аритмія, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність); захворювання органів дихання, ендокринологічні порушення (цукровий діабет, порушення функції щитовидної залози), захворювання периферичної та центральної нервової систем.

Нагадаємо, в Україні щороку фіксується близько 50 тис. випадків інфаркту міокарда.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути