chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні проведено першу операцію із протезування кісток

21 червня 2013 о 09:29

Лікарі могли залишити дівчину без ноги і половини таза, проте київські онкохірурги провели перше протезування видалених кісток. 

Дівчина з Чернівців замість того, щоб стати інвалідом, уже одужує і мріє стати вихователем. А медики обіцяють, що тепер такі операції, котрі досі були можливі тільки за кордоном, стануть реальністю в Україні. 18-річна прооперована дівчина каже, що нколи б не погодилася на видалення злоякісних пухлин разом із ногою. Проте онкологи були категоричні і запевняли, що вилікувати цю саркому можна лише видаливши уражені кістки. Бо усі інші методи закінчуються поверненням хвороби. 

Проте в Україні досі таких операцій не робили. Лікуватися за кордоном у сімї з Чернівців, де мати працює прибиральницею, а батько — заробітчанин, не було за що. У київському онкоцентрі дівчину взялися рятувати самотужки. Гроші на протез вартістю в понад 100 тисяч грн збирали із благодійниками. У Німеччині замовили унікальну 3D-модель таза дівчини і там само виготивили спеціальний протез.

Хірург, який робив операцію, зізнається, що ніколи б не зважився на це, якби в лікарні не було спеціального апарата, що зупиняє найсильнішу кровотечу. Його онкологи змогли придбати після реакції благодійників на сюжет ТСН, де онкологи прохали про допомогу. Тепер цей апарат урятував не одне життя.

Після першого успіху такі операції в Україні мають стати звичною справою. Коштуватимуть вони удвічі дешевше, ніж за кордоном. Нагадаємо, що нещодавно в Донецьку зробили унікальну операцію 100-річній жінці. А у травні українські медики створили революційне ноу-хау в хірургії.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути