chrome firefox opera safari iexplorer

Запорізькі нейрохірурги виконали унікальну операцію

27 лютого 2013 о 11:01

...Студентку одного із запорізьких вишів біда спіткала в той момент, коли вона просто стояла на зупинці громадського транспорту. Аж раптом у групу потенційних пасажирів влетів джип одного з мажорів — водій, між іншим, донині не покараний. А згадана вище вісімнадцятирічна студентка потрапила не в салон тролейбуса, а до карети швидкої допомоги Центру екстремальної медицини.

У нейрохірургічному відділенні Запорізького обласного шпиталю медики констатували низку травм, найважчою з–поміж яких була черепно–мозкова. Ускладнювала операцію та обставина, що «латати» череп нейрохірургам довелося у мінімальній — кількаміліметровій! — відстані від ока. Однак і після успішного, без погіршення зору, оперативного втручання надзвичайно велика ділянка черепа пацієнтки була прикрита лише шкірою! Відсутність кісткової основи мінімізувала захист мозку, посилювала ризики його пошкодження ззовні.

Очолюваний доктором медичних наук Сергієм Тяглим колектив не лише повернув дівчині життя, а й уможливив його повноцінність завдяки імплантації штучної оболонки мозку. За спеціальною технологією спершу змоделювали на комп’ютері череп потерпілої, виготовили його макет, а потім, в одному з НДІ, — і пластину–протез. Не з пластику, як це зазвичай робили досі, а з титану. Фахівці акцентують на перевагах титану з огляду на його не лише міцність, а й легкість — у сенсі як фізичному, так і сприйняття організмом людини.

Майже рік лікування — і дівчина повертається до нормального життя. Тепер залишилося дочекатися відновлення пишної зачіски, аби було чим прикрити ділянку імплантації. А для багатьох інших пацієнтів ноу–хау запорізьких нейрохірургів стане, без сумніву, рятівним, оскільки дозволить надійно замінити легким титаном кісткову основу.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути