chrome firefox opera safari iexplorer

Хворих з лікарні на території Лаври поки не виселятимуть

11 липня 2013 о 16:00

Пацієнтів клініки, у якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, що поблизу Києво-Печерської Лаври, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

Це передбачено меморандумом, який був підписаний між церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами у четвер.

Згідно з документом, приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.

Документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабміну від 1 липня, що постановив протягом тижня (до 8 липня) виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.

«Ми були готові прикувати себе до ліжок, аби лише не дати вивезти обладнання з клініки», — розповів Дмитро Шерембей, голова організації ЮКАБ.

Сьогодні в клініці лікується понад 9000 пацієнтів з України, а обладнання, більшість якого було закуплено на кошти країн-донорів, є унікальним.

Терміни здачі об´єкта по вулиці Амосова не повідомляються.

«Ми відповідаємо за людей, як медицина, так і церква. Тому скільки потрібно, стільки буде ця Клініка на території Києво-Печерської Лаври», — повідомив намісник Лаври Владика Павло.

За його словами, «церква ніколи і нікого не виганяла».

«Тому і зараз ми готові підтримувати пацієнтів, як в наших молитвах так і офіційно, декларуючи готовність зачекати з передачею приміщення лікарні до церковного фонду», додав митрополит Павло.

Як відомо, конфлікт навколо цієї клініки виник ще у 2011 році, коли Академія наук прийняла постанову про розформування лікарні та переселення її окремих частин до різних закладів охорони здоров’я. Через гучні акції протесту та тиск міжнародної спільноти пацієнтам вдавалося відстоювати своє право на лікування в клініці.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути