chrome firefox opera safari iexplorer

Виконавець нецензурного шансону став народним артистом з подачі 13 регіоналів

04 липня 2013 о 11:37

Ініціатива про присудження звання народного артиста України виконавця шансону з нецензурною лексикою Олегу Гаврилюку виходила від 13 народних депутатів від Партії регіонів, які підписали прохання.

Про це пише «Коммерсант-Украина» з посиланням на документи, подані голові держави.

Документи свідчать, що відповідне прохання до глави держави підписали 13 народних депутатів від Партії регіонів.

Серед підписантів — Ян Табачник, Сергій Тігіпко, Віталій Журавський, Нестор Шуфрич, Ельбрус Тедеєв, Вадим Колесніченко, Володимир Олійник, Таїсія Повалій, Микола Сорока, Микола Дем'янко, Тетяна Бахтєєва, Володимир Демішкан та Володимир Мисик.

Окрім того, прохання про присвоєння звання було підписано головою Київської міської держадміністрації Олександром Поповим і першим заступником міністра культури Тимофієм Коханом, що запропонував зробити це «як виняток».

У зверненні народні депутати найбільш знаковими назвали нову роботу виконавця «Спасибі МВС!», гімн пенітенціарної служби, а також цикл духовних пісень.

З нагородного листа випливає, що, окрім пісень, що увійшли в сім авторських альбомів, серед яких «Одкровення», «ПроХХХодимец», «100 відсотків», пан Гаврилюк також видав п'ять збірок віршів.

Зокрема, «2-ге Я», «Подих плоті», «Безсоромні вірші», більшу частину яких становлять твори, які містять ненормативну лексику: «Ви звичайно не б...дь, Просто дуже схожі/Не хочу ображати, Але читаю по пиці/Вашу б...ку суть, Вашу сучу натуру».

Опитані виданням підписанти заявили, що не були ініціаторами звернення і не дуже добре знайомі з творчістю Гаврилюка. «Нагадайте мені, будь ласка, хто такий Олег Гаврилюк?» — перепитав Тедеєв.

«Я не був ініціатором цього прохання», — сказав Колесніченко.

«До мене підійшли і запитали, чи я можу підписати колективне звернення. Я колись чув кілька його пісень, вони у мене відклалися в голові, я і підписав», — додав він.

Володимир Олійник послухав кілька дисків виконавця шансону і навіть отримав від нього особисте запрошення на концерт, на який, однак, не пішов.

«Мені сьогодні показали його вірші, це ганебна річ, я б їх не слухав і не читав. Хоча, відверто кажучи, і у класиків не все було гладко в цьому відношенні», — зізнався Олійник, додавши, що наступного разу буде ретельніше вивчати творчість людей, прохання про нагородження яких його просять підписати.

Окрім того, він уточнив, що, як правило, ініціатором подання є народний депутат, що перший підписався, яким в даному випадку є Ян Табачник. Однак той від коментарів відмовився.

Як відомо, 27 червня Віктор Янукович підписав Указ №355/2013, яким з нагоди Дня Конституції України присвоїв почесне звання «Народний артист України» Олегу Гаврилюку — як сказано в тексті документа, «композитору, виконавцю, поетові».

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути