chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні український театр попрощається з народним артистом України Валентином Шестопаловим

27 червня 2013 о 11:05

Акторська кар’єра народного артиста України Валентина Шестопалова розпочалася ... ще в шкільні роки, у виставі «Друг мой, Колька». Його першим режисером був Роман Віктюк, який вів драмгурток у львівському Палаці піонерів.

І подальшому творчому шляху Шестопалова може позаздрити будь–який актор–початківець: студія в театрі ім. І. Франка, навчання у ДІТМі в Москві, робота у Львові, київський Театр Поезії, Театр російської драми ім. Лесі Українки, в якому він прослужив близько сорока років...

А одного прекрасного дня Валентин Шестопалов створив свій театр і назвав його «Актор». Чверть століття тому такому «пуп’янку від театру» навряд чи хтось наважився б прогнозувати тривале майбутнє. Але Шестопалов на це не зважав і, як показав час, правильно робив: минулого року «Актор» відсвяткував 25–річний ювілей, а репертуар театру налічує понад двадцять вистав.

«Для мене театр «Актор» — це спосіб самоствердження, — говорив Валентин Шестопалов. — Реалізація найпотаємніших творчих мрій, можливість працевлаштування моїх товаришів. Ми не зачиняємо двері ні перед ким».

Що буде з цим театром завтра — невідомо... Значною мірою він тримався завдяки ентузіазму Валентина Микитовича та його дружини. Так само осиротіли і вистави за участю Шестопалова у Театрі імені Лесі Українки («Пані міністерша», «Вишневий сад», «Ревізор» та інші). Звісно, у Російській драмі — чимала трупа, і ролі Валентина Микитовича можна сміливо доручити іншим прекрасним акторам, але того неповторного Сема зі «Бабиного літа», який примушував тремтіти жіночі серця по цей бік рампи, уже не буде... Як це не дивно, але тут принагідно варто подякувати нашим виробникам телесеріалів: останнім часом вони досить активно запрошували до своїх проектів Шестопалова («Брат за брата», «Свати», «Танець нашого кохання»...), а плівка має здатність берегти пам’ять. Актором із посмішкою від вуха до вуха називала Шестопалова мистецтвознавець Валентина Заболотна. Завдяки телеекрану його посмішка залишиться з нами...

Як розповів «Україні молодій» завідувач літературної частини Театру імені Лесі Українки Борис Куріцин, останнім часом Валентин Шестопалов тяжко хворів, нещодавно переніс мікроінсульт. Прощання з актором відбудеться сьогодні в Російській драмі о 13:00. Поховають Шестопалова на Байковому кладовищі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути