chrome firefox opera safari iexplorer

Як українцям врятувати здоров'я від «хімічних» кавунів та динь

15 липня 2013 о 09:30

Коли на прилавках з'являються перші кавуни та дині, то перед українцями постає питання: їсти їх, чи ні. В цьому році вони на ринку з'явилися майже на місяць раніше.

Середина липня, а прилавки уже ломляться від ранніх баштанних. Але черг навколо не видно: люди кавунів та динь поки побоюються.

«Ще не сезон. Тут нікому довіряти не можна. Всякої хімії добавляють у них», — кажуть на ринку.

Чи справді це так, журналісти пішли перевіряти до лабораторії. Піддослідні — кавун і диня, завезені на ринок сьогодні з Херсонської області. Тест показує, що вміст нітратів у кавуні — у нормі, а от диня не радує — майже вдвічі перевищує вміст нітратів.

Це вже сьома за сьогодні перевірка. Три з них показали: дині неїстівні. Проте фахівці заспокоюють — це не привід відмовитися від ласощів.

«Можна купувати і дині, і кавуни, єдина рекомендація — якщо ви купуєте на ринку, вимагайте від продавця експертний висновок, в якому буде вказано фактичний вміст в міліграмах на кілограм», — каже лаборант-радіолог Олена Сухенко.

Лікарі кажуть, що отруїти українця нітратами — не так вже й просто.

«Для цього треба декілька днів їсти тільки кавуни та дині у великих кількостях», — заявляє лікар Галина Невзорова.

Аби убезпечитися від негативних наслідків «свята живота» фахівці радять купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть, якщо документи у порядку — не бути жадібним. І залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м'якоті.

Раніше повідомлялося, що через спеку кавуни будуть делікатесом.

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

22 листопада

Інші дати
Народився Володимир Даль (Козак Луганський)
(1801, м.Луганськ –1872) – російський вчений, письменник. Прославився як автор «Тлумачного словника живої великоросійської мови».
Розгорнути