Коли на прилавках з'являються перші кавуни та дині, то перед українцями постає питання: їсти їх, чи ні. В цьому році вони на ринку з'явилися майже на місяць раніше.
Середина липня, а прилавки уже ломляться від ранніх баштанних. Але черг навколо не видно: люди кавунів та динь поки побоюються.
«Ще не сезон. Тут нікому довіряти не можна. Всякої хімії добавляють у них», — кажуть на ринку.
Чи справді це так, журналісти пішли перевіряти до лабораторії. Піддослідні — кавун і диня, завезені на ринок сьогодні з Херсонської області. Тест показує, що вміст нітратів у кавуні — у нормі, а от диня не радує — майже вдвічі перевищує вміст нітратів.
Це вже сьома за сьогодні перевірка. Три з них показали: дині неїстівні. Проте фахівці заспокоюють — це не привід відмовитися від ласощів.
«Можна купувати і дині, і кавуни, єдина рекомендація — якщо ви купуєте на ринку, вимагайте від продавця експертний висновок, в якому буде вказано фактичний вміст в міліграмах на кілограм», — каже лаборант-радіолог Олена Сухенко.
Лікарі кажуть, що отруїти українця нітратами — не так вже й просто.
«Для цього треба декілька днів їсти тільки кавуни та дині у великих кількостях», — заявляє лікар Галина Невзорова.
Аби убезпечитися від негативних наслідків «свята живота» фахівці радять купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть, якщо документи у порядку — не бути жадібним. І залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м'якоті.
Раніше повідомлялося, що через спеку кавуни будуть делікатесом.