chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти скасувало оцінки з низки предметів у початковій школі

27 серпня 2013 о 16:48

Міністерство освіти і науки України настійно рекомендує вчителям не ставити оцінки з низки предметів у початковій школі.

Про це 27 серпня заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник під час колегії міністерства, присвяченої готовності до нового навчального року.

"Ми запропонували за новим стандартом не тільки не оцінювати досягнення учнів перших класів, але й поширити цю практику на окремі предмети початкової школи, а саме: основи здоров'я, фізична культура, музичне мистецтво, образотворче мистецтво, «Сходинки до інформатики», — зазначив міністр.

При цьому він повідомив, що деякі вчителі насторожено сприймають скасування бального оцінювання, стверджуючи, що в такому разі діти втрачають стимул до навчання. «Думаю, що даремно», — підкреслив Табачник.

У той же час, міністр пояснив, що у багатьох європейських країнах школярам деяких класів не виставляють бали під час навчання. «Давайте вивчати власний досвід, досвід інших країн, навчати його вчителів і головне — самі переконаємося і будемо переконувати вчителів, що без батогів і пряників можна навчати дітей хоча б деяких предметів у початковій школі», — заявив він.

Окрім того, Табачник зазначив, що початкова школа успішно перейшла на новий державний стандарт початкової загальної освіти у перших класах і готова до впровадження у других класах.

«Не здійснилися залякування щодо вивчення з першого класу іноземної мови. Все необхідне для цього отримали і вчителі, і учні», — сказав він.

Міністр нагадав, що з 2012—2013 навчального року в українських школах ввели обов'язкове вивчення іноземної мови з першого класу.

У той же час, міністр відзначив, що недостатньо успішною була психологічна перебудова вчителів у зв'язку з введенням нового стандарту навчання першокласників.

Він звернув увагу, що дану проблему варто розглядати у контексті кожної школи окремо. «Чому в перших класах продовжують ставити оцінки, задавати домашнє завдання, чому тримають у деяких школах весь урок за партами?», — звернувся Табачник до аудиторії.

Він також нагадав, що з 2013—2014 навчального року учні других класів почнуть вивчення інформаційно-комунікаційних технологій

Джерело: DT.UA
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути