chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Львові українці з 30 країн вшанують жертв Голодомору

20 серпня 2013 о 10:05

20 серпня у Львові в межах X Світового конгресу українців відбудеться вшанування жертв Голодомору 1932-33 років. Захід розпочнеться о 16:30 з пам’ятної ходи від Національного університету «Львівська політехніка» до пам’ятника Тарасу Шевченку, де пройде панахида за жертвами Голодомору, повідомляє Zaxid.net.

Маршрут руху: вул. С. Бандери – вул. Професорська – вул. Устияновича – вул. Бібліотечна – вул. Дорошенка – просп. Свободи.

«Я хочу від імені нас усіх вибачитись перед львів’янами, які матимуть завтра незручності, тому що ми будемо перекривати деякі вулиці. Ми будемо йти вулицями міста з нашими прапорами і всіх запрошуємо до співучасті, але будуть незручності, бо ми створимо затори. Але потрібно відзначити пам’ять цих людей», — розповіла Оксана Винницька, голова Світової координаційної виховно-освітньої ради, почесний консул Канади у Львові.

Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, після панахиди кожен з учасників покладе до підніжжя пам’ятника оберемок із 5 обвитих чорною стрічкою колосків пшениці, які, символізуючи життя і духовне багатство, нагадують про скоєний сталінським режимом геноцид українського народу, а зокрема про сумнозвісний «закон про п’ять колосків».

Пам'ятну програму буде продовжено під час офіційного відкриття Х Світового конгресу українців, що в цей день пройде у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької з 18:00 до 21:00.

Х Світовий конгрес українців відбудеться 20-22 серпня в Національному університеті «Львівська політехніка». У роботі візьмуть участь представники складових організацій СКУ, які сьогодні діють у 33 країнах світу, та представники організацій ще з 14 країн, з якими СКУ підтримує зв`язки, а також широка українська громадськість з України та діаспори.

«Десятий Конгрес проходить під назвою «Contra spem spero – Без надії сподіваюсь». Це гасло належить Лесі Українці. Він присвячений, в першу чергу, дуже сумній даті – 80-річчю пам’яті жертв Голодомору. Визнання світом такої трагедії – це шана тим невинним жертвам, 10 мільйонам українцям, 3 мільйонам дітей», — розповіла Ярослава Хортяні, перший заступник президента Світового конгресу українців та голова Європейського КУ.

За її словами, о 16.00 біля «Львівської політехніки» буде формуватись колона делегатів, гостей, яка буде прямувати до пам’ятника Шевченку.

Вона повідомила, що також заплановано три круглих столи на пленарних сесіях 21 серпня: перший стіл – «Євроінтеграція як запорука незалежності України та сприяння її демократизації», другий стіл – «Світове українство. Про проблеми світового українства», третій стіл – «Голодомор 1932—1933 років. Правда перемагає».

«На цих круглих столах ми накреслимо наше завдання допомоги Україні в євроінтеграції, пропозиції до українського уряду щодо сприяння розвитку світового українства і будемо виходити з пропозиціями до уряду щодо чесного вшанування Голодомору», — додала Ярослава Хортяні.

Додамо, що 23-24 серпня у Львові триватиме четвертий міжнародний конгрес «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті: «...землякам моїм в Україні і не в Україні...», організований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Довідка

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує у своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 році як неприбуткова організація, у 2003 році СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути