chrome firefox opera safari iexplorer

У Польщі шукають останки Данила Галицького. Вже є перші успіхи

15 серпня 2013 о 09:32

У польському місті Холм (Chełm) Люблінського воєводства тривають археологічні дослідження на місці імовірного поховання короля Данила Галицького. Розкопки ведуться на пагорбі, в центрі міста, на місці стародавньої резиденції князя, передає «Польське радіо».

Холмський археолог Станіслав Голуб каже, що існують великі шанси знайти саркофаг короля Русі. Вже знайдено західну та південно-західну стіни будівлі, якій понад 700 років. Вони виконані з цегли й каменю, що є унікальним для території східної Польщі.

«Ми вже маємо дуже унікальну будівлю 13 століття, цю конструкцію через пару років туристи зможуть побачити під землею», — говорить Станіслав Голуб.

Директор Музею Холмщини Христина Март свідчить, що перед містом вимальовується «дійсно щось фантастичне».

«На мою думку, Холм — це сьогодні один з головних центрів, у якому культурну спадщину Сходу та Заходу можна буде довести, показати і майже доторкнутися до неї», — каже Христина Март. Науковці, що працюють на розкопках у Холмі, порівнюють за характером і призначенням це місце з Акрополем.

У 2014 році виповнюється 750 років з дня поховання короля Данила в Холмі.

За літописам, князь Данило Романович збудував Холмський замок 1237 року. Холм був одним з найбільш укріплених міст, завдяки цьому витримав татарську навалу 1240 року. Сюди Данило переніс свою столицю з Галича, разом з цим осідок єпархії (доти був Угруськ).

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути