chrome firefox opera safari iexplorer

Визначено найвисокогірніші храми України

31 серпня 2013 о 09:32

Найвисокогірніші храми в Україні знаходяться в селах, які розкинулися високо в горах Карпат, повідомляє РІСУ.

У найвисокогірнішому Рахівському районі, що на Закарпатті, стоять храми в селах Стебний на висоті 870 метрів, Чорна Тиса – 805 метрів.

Та ще вище розташовані села, які мають церкви, у Путильському районі Буковини. Це, зокрема, Бисків – 1067 м, Випчина – 1144 м (є столітня капличка). І найвище поселення Сарата – 1182 метри. Воно відоме тим, що найбільш віддалене та важкодоступне в українських Карпатах, до якого навіть дороги немає. Хоча тут проживає всього два десятки людей, проте мають свою церкву.

У селі Буковець Верховинського району Івано-Франківської області церкву Вознесіння Господнього звели на перевалі – на висоті 840 метрів над рівнем моря. Храм часто окутують вранішні тумани. Місцевий священик отець Петро Соколовський розповів, що цей храм збудували лише з настанням незалежності України.

У Криму найвисокогірнішою вважається церква Воскресіння Христового у Форосі. Але, на відміну від карпатських святинь, розташована вона на висоті всього 412 метрів над рівнем моря.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути