chrome firefox opera safari iexplorer

На Харківщині знайшли загадковий підземний монастир XVIII століття

25 вересня 2013 о 12:14

Під Харковом знайшли унікальний підземний скит ченців-пустельників. Знахідка здивувала археологів нетиповими для аскетів різьбленими барельєфами, колонами і писаними фресками. Про підземному монастирі стародавніх ченців харківські дослідники дізналися випадково.

Під час експедиції до Валківського району жителі одного з сіл розповіли археологам про місцеву пам'ятку, котру фахівці вирішили побачити на власні очі. Поки вченим вдалося обстежити всього кілька коридорів. Більша частина монастиря похована під завалами, повідомляє «Комсомольська правда в Україні». «Прямих аналогів даного скиту, датованого кінцем XVIII – початком XIX століть, на території України немає», — вважає директор Слобожанського археологічної служби Ірина Голубєва. «Знахідка дійсно унікальна», — переконана вона.

Особливість віднайденого місця полягає в специфіці ґрунту. «Усім відомі Києво-Печерська лавра, Святогірський монастир були вирізані у твердій породі, а цей – всередині глинистого пагорба. Завдяки цьому древнім майстрам вдалося створити на стінах справжні шедеври: барельєфи з Дівою Марією і Агнцем, колони», — каже Голубєва.

Фахівцям уже вдалося розчистити підземну капличку та зображення Богоматері з немовлям. Археологи також знайшли вихід на нижній ярус і не виключають, що в засипаних землею печерах можуть перебувати не тільки цікаві предмети старовини, а й поховання монахів-відлюдників. "Судячи з варварських написів на стінах, об'єкт місцевим жителям був відомий, як мінімум, з 1980-х років.

Тож ніяких стародавніх речей ми поки не виявили. Ще рано будь-що говорити навіть про потенційні знахідки та розміри скиту, бо я поки не впевнена, що ми будемо його «розкривати», — зауважила Голубєва. Раніше повідомлялося про те, що в унікальній долині на Вінниччині віряни встановили тисячі хрестів.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути