chrome firefox opera safari iexplorer

Українських учнів будуть навчати розрізняти наркотики

10 жовтня 2013 о 13:30

Українських учнів 1-11 класів будуть навчати розрізняти наркотики. Міністерство охорони здоров'я розробило програму, згідно з якою має навчати всіх учнів і навіть їхніх батьків розрізняти наркотичні речовини, розуміти наслідки їхнього вживання та протистояти «поганим компаніям».

На думку авторів, програма «підвищить рівень особистого захисту учня в ситуаціях, які пов'язані з ризиком вживання алкоголю, наркотиків та ВІЛ-інфікування».

«Проект розроблявся з 2009 року і вже був випробуваний більш ніж в 20 школах по всій Україні. Програму планується ввести з 2014—2015 навчального року», — повідомив у коментарі виданню «КоммерсантЪ» головний нарколог МОЗ Анатолій ВІЄВСЬКИЙ.

На такі уроки до дітей приходитимуть наркологи та інші фахівці, які розкриватимуть секрети наркоманії та алкоголізму і попереджатимуть про шкоду від вживання наркотичних речовин. Дітям пояснюватимуть про шкоду речовин відповідно до їхнього віку. Так, у початкових класах це будуть ігри, у старших – ґрунтовні курси.

«Пряме інформування слід починати з 5-6-го класу, інакше це може призвести до зворотного ефекту і зацікавити дітей. Як правило, з 13 років більшість підлітків починають стикатися з наркотиками», — зауважила одна із авторів проекту психолог Ксенія ЛЕПЕХА.

Автори програми запропонували проводити навчання у «нетрадиційній формі, використовуючи тематичні вправи, рольові ігри, дискусії та конкурсні завдання».

Нова програма торкнеться не лише дітей — їхніх батьків також будуть навчати протидії наркотикам та іншим шкідливим речовинам.

Варто зазначити, що практика ознайомлення дітей зі шкідливими «дорослими» звичками поширена в світі. Так, у британських школах маленькі діти вивчають порно. Починаючи з 10 років, дітям пояснюють, якого типу інформацію про порно і секс вони можуть знайти в Інтернеті.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути