chrome firefox opera safari iexplorer

Український інститут національної пам'яті повертає радянські інтерпретації голодомору — історик

25 жовтня 2013 о 13:08

Український інститут національної пам'яті (УІНП) вирішив відродити стару ідею про Голодомор як «вигадки ЦРУ».

Про це розповів історик, голова Державного архіву СБУ у 2008-10 рр. Володимир В’ятрович на круглому столі «Голодомор в Україні 1932—1933 років: відображення та інтерпретації в історії, літературі та мистецтві» в Києві.

«Ще довго після Голодомору люди отримували вироки за розголошення інформації про події в Україні в 1932—1933 роках, — зазначив екс-голова архіву СБУ. — Остання відома кримінальна справа заведена в липні 1945 року, вже після Другої світової війни, проти харківської вчительки Олександри Радченко, яку засудили до 10 років таборів».

На думку В'ятровича, у діяльності сьогоднішньої влади в царині політики пам'яті спостерігається регрес.

«Спочатку ми досягли того, що почали говорити про Голодомор, досягнули того, що кваліфікували його як про геноцид, — заявив історик. — Тепер на найвищому державному рівні відкинули концепцію геноциду. А нинішній директор УІНП [Валерій Солдатенко - ІП] докладає величезних зусиль, щоб довести, що Голодомор — неправильний термін. Мовляв, давайте його замінимо на нейтральне слово „голод“, яке не передбачає зумисної організації».

За словами В'ятровича, заступник директора УІНП Дмитро Вєдєнєєв у своїй новій книзі «Заручниця глобального протистояння» «взагалі ретранслює давно забуті тези радянського КГБ про те, що концепція 
Голодомору була вигадкою ЦРУ та інструментом боротьби проти радянської влади під час холодної війни».

Як відомо, Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада, до 80-х роковин Голодомор-геноциду 1932-33 років.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути