chrome firefox opera safari iexplorer

15 листопада: Міжнародний день відмови від паління

15 листопада 2013 о 10:14

Третій четвер листопада – відзначається в світі як Міжнародний день некуріння, який щорічно проголошує Міжнародний союз боротьби з раком. Ідея цього дня – закликати людей відмовитися від куріння хоча б на день, щоб звернути їх увагу на те, що кожна викурена сигарета завдає шкоди їх здоров’ю.

Вперше ідея кинути курити на один день народилася в Артура Мулані, коли він у 1971 році закликав людей відмовитися хоча б на один день від сигарет, а заощаджені кошти віддати в фонд місцевої школи. У 1974 році «Don’t Smoke Day» – або «День некуріння» –був вперше публічно проголошений на сторінках газети «Монтічелло Таймс», штат Міннесота. 18 листопада 1976 року каліфорнійське відділення Американського товариства раку вперше надало фінансування на рекламу цього дня. Відтоді цей день дістав назву Дня некуріння та з часом став міжнародним.

Для України цей день – є особливо важливим. Україна займає 7-ме місце з кінця у списку 132 країн за рівнем поширеності куріння. У нас курить дві третини чоловіків (старше за 15 років) – 67% – та кожна 5-та жінка – 20%. За роки незалежності жінок, які курять, стало вдвічі більше! Це пояснюється появою жіночих сигарет та вишуканою рекламою, що привнесли з собою міжнародні тютюнові компанії, які зайняли 99% ринку.

Події:
1939 — позачергова III сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон про входження Західної України до складу УРСР.
1940 — понад 500 німецьких літаків провели масоване 10-годинне бомбування міста Ковентрі (Coventry, Велика Британія).
1946 — Введено в навчальний процес новий, наближений до російського, український правопис, схвалений 8 травня 1945 постановою Ради Міністрів УРСР.
1988 — Уперше й востаннє виведено на орбіту радянський космічний корабель багаторазового використання «Буран», який здійснив два витки навколо Землі без екіпажу і приземлився в автоматичному режимі.
2004 — на Першому Національному каналі Національної телекомпанії України відбулися перші відкриті дебати кандидатів на пост Президента України — В. Ющенка та В. Януковича.

У цей день народилися:
1954 — Квасневський Александр, колишній президент Польщі.
1965 — Безсмертний Роман, заступник голови Секретаріату президента України.
1966 — Стус Дмитро Васильович, педагог, член Асоціації українських письменників. Почесний голова Міжнародної журналістської премії ім. В. Стуса.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути