chrome firefox opera safari iexplorer

Вітчизняні науковці в межах проекту ЄС розроблять програму розвитку біомедицини в Україні

04 листопада 2013 о 11:54

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України в межах європейського проекту СOMBIOM на грант, який він виграв у 2011 році, розробить програму розвитку біомедицини в Україні.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила менеджер проекту, вчений секретар Інституту, кандидат біологічних наук Яніна Міщук.

«Проект СOMBIOM складається з п'яти робочих пакетів, і дуже велика частина роботи присвячена розвиткові біомедицини в Україні. Результатом за цим основним пакетом має стати стратегія розвитку Інституту. Але ми її розуміємо як спільну програму двох академій — Національної академії наук і Академії медичних наук України, — що вкаже шлях і нашому інституту в галузі біомедицини, і медикам та біологам, які працюють у цій галузі, щодо розробки пріоритетних в Україні напрямів і впровадження результатів наукових досліджень у медичну практику», — сказала Я.Міщук.

Вона розповіла, що Інститут молекулярної біології і генетики, розробляючи стратегію свого розвитку, провів восени «круглий стіл», на якому було вирішено звернутися у президії обох академій з пропозицією розробити спільну програму НАНУ і НАМНУ в галузі біомедицини, яка має спрямувати розвиток біомедицини в Україні. "Це буде внеском українських біомедиків у європейську науку. Такою програмою ми постараємося показати, що у своєму розвитку йдемо в ногу з європейськими пріоритетами — це одна з умов проекту СOMBIOM. Європейці дуже зацікавлені, щоб ми нікуди в бік не відхилилися — величезна країна, усе ще величезний, як вони вважають, науковий потенціал, тож вони зацікавлені, щоб ми крокували з ними в ногу ", — зазначила вчений секретар Інституту.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, вона пояснила, що Єврокомісія кожні п'ять, а тепер кожні сім років оголошує нову програму науково-технічного розвитку Європи, в якій визначає пріоритети співробітництва, правила подачі проектів і призначає конкурси. «Тобто вони визначають на п'ять років, що фінансуватимуть у науці і яким чином», — уточнила Міщук. Інститут молекулярної біології і генетики НАН України співпрацює з Євросоюзом ще починаючи з п'ятої рамкової програми, наразі закінчується сьома рамкова програма, а з 2014 року починається восьма, яка називатиметься «Горизонти 2020».

За словами Міщук, правила участі в ній обіцяють спростити, щоб науковці охочіше подавали проекти. Повертаючись до проекту СOMBIOM, вона поінформувала, що результати виконання всіх її пакетів, у тому числі програму розвитку біомедицини в Україні, має оцінити Єврокомісія. «Звісно, програма розвитку біомедицини в Україні є справою нашої країни. Для Єврокомісії важливо, що цей напрям в Україні існує, а пріоритети науково-технічного розвитку держави — це справа України. Тому ми, звичайно, дуже сподіваємося на підтримку наших керівних органів науки — і на Держінформнауки, і на Міністерства освіти і науки», — підсумувала Міщук. І

нститут молекулярної біології і генетики НАН України взяв участь у європейському конкурсі РП7, що проводився протягом 2010—2011 рр, та отримав фінансування на виконання проекту «Зміцнення співпраці між ЄС та Україною в галузі молекулярної біомедицини» (COMBIOM), в якому Інститут є координатором. Сума гранту становить 450 тис. євро, проект почався у грудні 2011 року, його тривалість 36 місяців. Партнерами Інституту молекулярної біології і генетики НАН України є Інститут Гюстава Руссі (Франція) та Міжнародний Інститут молекулярної і клітинної біології (Польща).

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути