chrome firefox opera safari iexplorer

Комітет з питань свободи слова моніторить розслідування справ про побиття журналістів

04 грудня 2013 о 15:15

Комітет з питань свободи слова та інформації створив групу, що здійснює моніторинг за розслідуванням справ щодо перешкоджання виконання службових обов’язків працівників засобів масової інформації під час висвітлення подій на євромайданах.

Про це повідомив Голова Комітету Микола Томенко.

До складу цієї групи під головуванням М. Томенка окрім народних депутатів Комітету увійшли також представники Національної спілки журналістів України та різноманітних медіаорганізацій.

Комітет з питань свободи слова слідкуватиме, щоб всі справи, порушені щодо побиття журналістів, були відкриті за статтею 171 Кримінально-процесуального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», зазначив М. Томенко.

Для того, щоб якнайшвидше змусити правоохоронні органи відкрити кримінальні провадження, проконтролювати хід розслідування цих справ, а також забезпечити відкритість та неупередженість, просимо журналістів, їхніх колег та родичів надати Комітету інформацію про:

  • дату подання заяви до органів внутрішніх справ;
  • інформацію про відкриття кримінально провадження;
  • потребу у матеріальній допомозі.

Цю інформацію можна повідомити за телефонами 286-83-79, 284-97-17 та на електронну адресу opetrenko@rada.gov.ua

З ініціативи Комітету з питань свободи слова та інформації Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа профспілка України відкрили рахунок для надання допомоги потерпілим журналістам:

Одержувач платежу: Всеукраїнська професійна спілка “НМПУ”

Поточний рахунок: 26002000015722

Ідентифікаційний код (ЄДРПОУ): 33400078

МФО: 300023

Банк: КМФ АКБ “Укрсоцбанк” у м. Києві

* Призначення платежу — «благодійний внесок для допомоги постраждалим журналістам»

Розподіл коштів, що надійшли на рахунок, буде здійснюватися за рішенням наглядової ради. 

Подаємо список журналістів, що потерпіли під час виконання професійних обов’язків на Євромайданах

№ п/п Прізвище, ім'я,  по – батькові потерпілого працівника ЗМІ Місце роботи, посада, моб.телефон Суть скоєного правопорушення по відношенню до потерпілого працівника ЗМІ

1

2

3

4

1 Гнап Дмитро «Громадське телебачення», журналіст Гнап Д. і Любчич Я. побиті, розбиті камери і відібрані флешки на площі перед Маріїнським палацом невідомими 29.11.2013. Запрошені два працівники міліції також побиті тими ж невідомими.
2 Любчич Яків «Громадське телебачення», оператор Гнап Д. і Любчич Я. побиті, розбиті камери і відібрані флешки на площі перед Маріїнським палацом невідомими 29.11.2013. Запрошені два працівники міліції також побиті тими ж невідомими.
3 Жижко Наталія 5 канал, журналіст Жижко Н. та Усік Ю. закидані камінням.
4 Усік Юрій 5 канал, оператор Жижко Н. та Усік Ю. закидані камінням.
5 Гараніч Гліб Reuters, фотограф Розбита голова внаслідок нападу спецпідрозділу «Беркут» на пл. Майдан  30.11.2013.
6 Пріхна Дмитро Інформаційне агентство «Поряд з вами», журналіст Попри наявності журналістського беджа розбито голову внаслідок нападу міліціонерів.
7 Купріянов Роман Euronews, оператор Не послухав наказу від беркутівців  припинити зйомку і ті били його по руках на вул. Банковій 01.12.2013. Перебуває в лікарні.
8 Пеняжек Павло Польський журналіст Беркутівці щонайменше 10 разів ударили по голові на вул. Банковій 01.12.2013.
9 Перевозник Олександр «ЛІГАБізнесІнформ», журналіст 8 спецназівців незважаючи на його заяву про те, що він журналіст, били його по голові і понівечили камеру на вул. Банковій 01.12.2013.
10 Бурлакова Валерія «Український тиждень», журналіст Під ногами вибухнула граната на вул. Банковій 01.12.2013, викликано швидку допомогу.
11 Найєм Мустафа «Українська правда» та «Громадське телебачення», журналіст Зазнав отруєння газом та завдано удару по голові від  спецпідрозділу «Беркут» на вул. Банковій 01.12.2013.
12 Левін Макс LB.UA, журналіст Отримав гематоми та сильні побої від спецпідрозділу «Беркут» на вул. Банковій 01.12.2013.
13 Андерсен Йоханнес Вамберг Данський журналіст У ніч на 30.11.2013 після розгону євромайдану міліція перешкоджала вести йому відео зйомку та завдавала ударів по голові.
14 Пучич Влад Газета «20 хвилин», м. Житомир, головний редактор
15 Супинський Сергій AFP, Москва, журналіст Отримав травми ніг
16 Кудинець Максим Insider, фотокореспондент Працівники спецпідрозділу «Беркут» завдали ударів та свідомо нищили фотокамеру.
17 Чузавков Сергій Associated Press, журналіст Влучив камінь в обличчя на вул. Банковій 01.12.2013. Шпиталізовано з травмою голови.
18 Ларін Дмитро «Українська правда», журналіст Співробітник підрозділу «Беркут» не зважаючи на помаранчевий жилет зірвав бедж і завдав ударів на вул. Банковій 01.12.2013.
19 Степанов Анатолій Фотограф Співробітники підрозділу «Беркут» не зважаючи на його заяви, що він представник преси, розбили голову і зламали руки на вул. Банковій 01.12.2013.
20 Чернічкін Іван Фотокореспондент Отримав поранення ноги від шумової гранати на вул. Банковій 01.12.2013.
21 Заклецький Олександр Оператор Побитий міліцією.
22 Чернишов Антон Незалежна журналістська профспілка, журналіст Побитий. Відібрана і розбита вщент камера.
23 Данько Денис Телепрограма «Гроші» телеканалу «1+1», журналіст Отримав травму голови.
24 Наконечний Іван 5 канал, оператор Співробітники підрозділу «Беркут» тягли по землі та намагалися перекинути через огорожу.
25 Козлюк Станіслав «Український тиждень», кореспондент Співробітник підрозділу «Беркут» побив біля Кабінету Міністрів України 24.11.2013.
26 Фігель Наталія Медіапортал діаспори Vidia м. Чикаго, журналістка Напав невідомий чоловік і намагався розбити камеру.
27  Галата Ярослав «Демократична Україна», журналіст Під ногами вибухнула граната, зазнав подряпин
28 Загорський Михайло Сайт «Житомир. Інфо», фотограф На вул. Банковій 01.12.2013 отримав дубинкою по обличчю, розсічена вилиця, надавали першу допомогу у швидкій. Знімав, стоячи на підвіконні, побачив, як б’ють операторів і фотографів, зістрибнув з підвіконня і намагався втікти, показував журналістське посвідчення і кричав, що журналіст, посвідчення вибили з рук, отримав дубинкою.
29 Качура Дмитро Видання «Коментарі», кореспондент Співробітник підрозділу «Беркут» кинув йому в спину камінь на вул. Банковій 01.12.2013.
30 Головатюк Євген «Українські новини», журналіст Втратив свідомість на вул. Банковій 01.12.2013 після того, як йому під ноги кинули шумову гранату.
31 Хаврук Олег Comments.ua, заступник головного редактора Розбита голова (накладено шви), забої руки та спини від нападу працівників спецпідрозділу «Беркут» на розі вулиць Банкової та Інститутської 01.12.2013.
32 Долженко Сергій Європейське прес-фотоагентство ЕПА, фотограф Постраждав.
33 Фельдман Євген «Новая газета», Москва Влучили каменем біля пам'ятника В.І.Леніну.
34 Бутусов Юрій «Цензор.нет», головний редактор Розбита голова.
35 Калантаров Емін LifeNews, Москва Беркутівці пошкодили йому руку та розбили камеру.
36 Полежака Сергій Фрілансер Били по руках і камері, пошкодили об'єктив.
37 Малолєтка Євген УНІАН, фотокореспондент Зламано руку, розбито об'єктив, розтоптано спалах, за його словами, його били спеціально, знаючи, що він журналіст.
38 Волосякін Ігор Сайт uezd.com.ua Удар по голові каменем, наковтався газу.
39 Колосюк Валерій Інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну», редактор Збили на землю, а потім добивали дубинками ще людей 6-8, розбили фотоапарат, за медичною допомогою не звертався — всі «швидкі" були заповнені закривавленими людьми, має велику гематому на скроні, забої рук і ніг.
40 Юрченко Сергій Портал «Новоросс.інфо», газета «Таврические вести. Новороссия», кореспондент Отримав серйозні травми під час заворушень на Банковій у Києві: пробито голову, кілька переламів та забоїв, шпиталізовано в київську лікарню №17, вкрали або загубив планшет.
41 Стивенький Джозеф Газета The New York Times, фотокореспондент Постраждав під час штурму Банкової: «Мене поранило осколком в обличчя після вибуху, який стався прямо переді мною, коли я висвітлював зіткнення біля Адміністрації президента на Банковій. Я не можу сказати точно, що це було, але я підозрюю, що це був шматок шумової гранати або газового балончика. В лікарні мені його видалили і наклали шви».
42 Терлюк Олександр Фотограф Гематоми, розбито губу.
43 Tomasz Piechala портал Eastbook, Польща побито 30.11.2013.
44 Чернов Мстислав Агенція «Медіапорт», фотокореспондент Пошкоджено руку, розбито об'єктив під час роботи в натовпі на Банковій 01.12.2013, другого разу у дворах на вул. Банковій його прицільно побили працівники «Беркута», зірвавши посвідчення преси;
45 Волков Дмитро Телепрограма «Гроші» телеканалу «1+1», журналіст Розбили телефон і кийками його побили по плечах та ребрах.
46 Жогалко Олександр Чернігів, журналіст Постраждав від світлошумової гранати.
47 Максимов Василь AFP, Москва, фотокореспондент Уламки світлошумової гранати вдарили по коліну.
48 Марусенко Іван «Цензор.нет», Під ногами взірвалася світлошумова граната.
49 Бігус Денис «Наші гроші», ZIK Надихався газом, ледве розмовляє.
50 Коваль Леся «Критична точка», журналіст Надавала разом з мамою допомогу постраждалим біля Спілки письменників, «Беркут» її й маму повалив на землю і побив по хребту і нирках; на заклики, що вона є журналістом, її облаяли ненормативною лексикою.
51 Зураб Джаварджадзе ИТПР-ТАСС,  журналіст
52 Осика Олексій ТСН, оператор У нього співробітник спец загону «Беркут» кинув камінь з бруківки.

«Рідна країна» 

 

Розділи: Суспільство