chrome firefox opera safari iexplorer

Нові угоди з Росією обвалили прибутковість українських єврооблігацій майже у два рази

18 грудня 2013 о 11:40

Після повідомлення про плани Росії придбати українські державні папери прибутковість 10-річних облігацій України з погашенням 2023 року, за підсумками 17 грудня знизилася більше, ніж на процентний пункт до 8,7%, до рівня червня цього року, повідомляє The Wall Street Journal.

Вартість 5-річної страховки українських зобов'язань від дефолту знизилася до 8,5 процентного пункту проти 10,48 16 грудня.

Прибутковість 2-річних облігацій з погашенням 2014 року впала ще більше і склала близько 8,7%, що нижче, ніж на 6 процентних пункти рівня 16 грудня, повідомляє агентство Bloomberg.

В останні тижні інвестори найбільше турбувалися з приводу здатності України обслуговувати свої короткострокові борги.

Як повідомлялось, міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що Росія до кінця цього тижня може придбати дворічні єврооблігації України на $3 млрд.

«Оскільки у нас партнерські відносини, прийнято рішення про надання ресурсів у сумі $15 млрд протягом цього та наступного років. Цього року передбачається надати ресурси в обсязі $3 млрд», — розповів Сілуанов.

Надання коштів відбуватиметься через розміщення коштів ФНБ у єврооблігації українського уряду, розміщені за англійським правом на Ірландській біржі, купон складатиме 5% річних.

Сілуанов зазначив, що розміщення проводитиметься вже цього тижня.

«Буквально завтра (18 грудня, — Ред.), ми сподіваємося, що на біржі з'явиться інформація з відповідного розміщенню єврооблігацій, і ми розмістимо кошти ФНБ», — пояснив російський міністр.

За його словами, термін обігу єврооблігацій України складе 2 роки — до кінця 2015 року.

Сілуанов також зазначив, що емісія єврооблігацій України не готувалася спеціально для Росії.

«Ця емісія планувалася в бюджеті, українські колеги мали намір вийти на ринок, тому треба було просто вчасно підставити плече Вважаю, що ми отримаємо взаємну вигоду від збільшення наших коопераційних зв'язків», — пояснив Сілуанов.

2014 року РФ також планує купувати єврооблігації України, а не надавати держкредити. Ймовірно, обсяг такої купівлі складатиме $12 млрд. За оцінками аналітиків, Росія фактично стане найбільшим кредитором України .

Нагадаємо, раніше представник міністерства фінансів України заявив, що країна розраховує отримати кредит від Російської Федерації до кінця 2013 року. Він вказав, що отримані кошти можуть бути направлені на покриття дефіциту держбюджету в межах плану.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути