chrome firefox opera safari iexplorer

Оприлюднена нова концепція декларування доходів в Україні: дуже цікаві деталі

27 грудня 2013 о 10:58

У розпорядженні «Вістей» опинилася концепція загального декларування податків, яку Міндоходів збирається впроваджувати найближчими роками. «Це буде не раніше 2016 р. Ми підготували концепцію загального декларування з початку 2014 р. Її винесуть на обговорення громадськості, а також усіх міністерств. Після того, як ми отримаємо всі додатки, то доопрацюємо законопроект і подамо в Раду», – повідомив нам директор департаменту оподаткування фізосіб Міністерства доходів і зборів

За документом, обов’язкове декларування буде поширюватися на українців, що заробляють на рік понад 120 мінімальних зарплат або такі, що мають зобов’язання на цю суму, наприклад, оформили кредит. Це 156,12 тис. грн (на 1 січня 2014 р.) на рік або 13 тис. грн на місяць. Також декларації доведеться подавати тим, хто володіє майном вартістю 1200 мінімальних зарплат – 1,56 млн грн.

«Це ще не фінальна сума. Розглядається межа в 1200 мінімальних зарплат, але вона може бути піднята і до 2400. Під час громадських слухань планка може і підніматися», – сказав нам Бусаєв. Він припустив, що спочатку буде затверджений високий рівень доходу, при якому декларування буде обов’язковим. Після чого ця планка протягом декількох років буде поетапно знижуватися. Окремо в документі вказується список майна, володарі якого не повинні подавати декларацію.

МАЙНО НАПОКАЗ

У момент запуску системи обов’язкового декларування українцям, які підпадають під нові вимоги, доведеться не лише заповнити податкову декларацію, але ще подати те, що податківці назвали «Разова форма». По суті, це звіт про все ваше майно, наявне у власності на поточний момент (як в Україні, так і за кордоном). Скільки б не коштувало майно, описане в «Разової формі», з нього не будуть сплачуватися жодні податки. У Міндоходів пропонують громадянам один раз показати державі, чим вони володіють, і обіцяють не ставити запитань про його походження. «Непрямі методи застосовуватися не будуть – не доведеться звітувати про появу у власності тих чи інших активів. Інтерес до походження майна і зіставлення його з поточними доходами громадян почнеться через 2-3 роки після запуску в країні системи обов’язкового декларування. Але навіть тоді ніхто не стане перевіряти всіх платників податків, це буде вибірковий аналіз», – запевнив Бусаєв.
Приховувати майно і не вказувати його в «Разової формі» немає сенсу. Адже якщо ви вкажете його в декларації через кілька років, то воно розглядатиметься як придбане і з нього доведеться сплатити податки. Це 15-17% вартості. Якщо ж ви спробуєте приховати ці активи, а податківці таки розшукають «добро», вам теж донарахують податки, і ще штраф (від 170 до 1020 грн) доведеться заплатити.

ЩО ПЛАТЯТЬ

У Міндоходів особливо підкреслюють: подання декларації не означає обов’язкову додаткову сплату податків. Якщо після подання декларації податківці переконаються, що ваш роботодавець сплатив з вашої зарплати всі податки, то від вас нічого не потрібно. Платити доведеться, якщо крім зарплати у вас є й інші доходи і з них не сплачувались податки: наприклад, орендна плата з квартири, яку ви здаєте.

ТЕРМІНАЛИ ВІЗЬМУТЬ ПОДАТКИ

Подавати податкову декларацію можна буде як на папері, так і електронною поштою. У віддаленому режимі можна буде сплатити і податки. «Це можна буде зробити через платіжні термінали, через які громадяни сьогодні оплачують комунальні платежі і платять за мобільні. Будуть розроблені відповідні IT-рішення та підписані угоди з банками щодо впровадження платіжних послуг», – сказав нам Бусаєв. Зараз українці (якщо вони не чиновники) зобов’язані подавати декларацію про доходи, тільки якщо мали якийсь додатковий дохід крім основного місця роботи (наприклад, гонорари, плата за оренду квартир та інше). Якщо ж дохід був тільки за одним місцем роботи, то подавати декларації було не обов’язково.

Джерело: news.finance.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути